Státní hřebčíny Đakovo a Lipik získaly listinu UNESCO





Chov lipicánů zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO

(Foto: Státní hřebčín Lipik)

ZÁHŘEB, 13. ledna (Čína) – Listiny UNESCO byly v pátek uděleny strážcům tradice chovu lipicánů ve státních hřebčínech Đakovo a Lipik, což byla chorvatská nominace zapsaná na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Listiny jsou projevem vděku strážcům této cenné tradice, kterou neustále propagují a předávají novým generacím, zaznělo při slavnostním předávání listin, které pořádaly městské úřady Đakovo a ministerstvo kultury a médií.

Ceremoniálu se mimo jiné zúčastnil premiér Andrej Plenković, ministryně zemědělství Marija Vučković a ministryně kultury a médií Nina Obuljen Koržinek, která listiny udělila.

(Foto: Státní hřebčín Lipik)

Premiér Plenković řekl, že chov lipicánů je součástí chorvatské kulturní identity, protože byl v roce 2017 zapsán na národní seznam nehmotného kulturního dědictví, na kterém je zapsáno 222 kulturních statků, a zdůraznil, že nadnárodní žádost o zápis chovu lipicánů Tradice na seznamu UNESCO byla vynikajícím úspěchem, který také zavázal Chorvatsko k tomu, aby tento zvyk nadále pěstovalo.

„Hřebčín přispívá k bohatství Đakova,“ řekl s tím, že vláda bude farmy i nadále finančně podporovat, stejně jako projekty a investice související s chovem lipicánů a související infrastrukturou.

„Jsem si jistý, že četní návštěvníci Slavonie, která má nyní nový reputační prvek – zápis na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, se nyní rozhodnou pro návštěvu Đakova,“ řekl Plenković.

(Foto: Státní hřebčín Lipik)

Ministr Obuljen Koržinek připomněl, že Chorvatsko se na pozvání partnerů ze Slovinska připojilo k nadnárodní žádosti o zápis na seznam UNESCO a v roce 2022 bylo mezinárodně uznáno jako země udržující tradici chovu lipicánů.

Chorvatsko je podle ní evropskou zemí s největším počtem kulturních statků zapsaných na seznamu nehmotného kulturního dědictví a první evropskou zemí, která své nehmotné dědictví zapsala do zákona o ochraně a uchování kulturních statků již v roce 1990.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *