Fascinující starověké archeologické naleziště poblíž chorvatského ostrova Pag odhaleno





Fascinující starověké archeologické naleziště poblíž chorvatského ostrova Pag odhaleno

(Ilustrace)

V hlubinách moře obklopujících chorvatský ostrov Pag, poblíž mysu Letavica, leží velmi cenné a zajímavé archeologické naleziště – starověký vrak lodi s více než 400 objevenými amforami, HRT zprávy.

To, co tento objev odlišuje podle vědců, je absence obvyklé ochranné železné klece, což z něj činí unikátní a atraktivní místo.

Odhaleno v roce 2018 Vedran Dorušić při běžných činnostech pod vodou leží trosky v hloubce 32 až 38 metrů. Letos s pomocí značné skupiny dobrovolných potápěčů průzkum dále klesal a odhalil pozůstatky starověké obchodní lodi, která se kdysi v 1. století před naším letopočtem plavila po Jadranu.

Loď o délce přibližně 30 metrů převážela amfory typu „lamboglia2“, které se v chorvatských vodách běžně vyskytují. Umístění vržené kotvy naznačuje, že se plavidlo pravděpodobně potopilo při pokusu přečkat silnou bouři.

Je pozoruhodné, že na této obchodní lodi sídlil písař, o čemž svědčí nález kalamáře. Písař vedl záznamy o značném nákladu, který loď přepravovala.

Vedle amfor typické velikosti, měřících 80 až 90 centimetrů na výšku, byly nalezeny také menší nádoby – pravděpodobně používané k degustaci vína před nákupem. Kromě toho byly objeveny různé další cenné artefakty, včetně dvou bronzových předmětů, HRT hlášeno.

Artefakty byly převezeny do konzervační a restaurátorské dílny pro archeologické dědictví a kovy ve Splitu na Akademii umění. Po tří až čtyřměsíčním odsolování spojeném s mechanickým čištěním byly objekty rekonstruovány pomocí sádry.

Nachází se na křižovatce skalnatých a písečných svahů mořského dna, přibližně 130 metrů od břehu, lokalita poblíž mysu Letavica je charakteristická svým rozhodnutím neinstalovat nad amfory ochrannou železnou klec. Místo toho byla implementována nová metoda péče o lokalitu, která se osvědčila díky pravidelné údržbě potápěčského centra Foka.

Jsou lidé z ostrova Pag Dalmatinci nebo chorvatští přímoři?

Pag

Tato lokalita potvrdila svůj závazek a získala ocenění „Best Practice in Underwater Archaeology“ od UNESCO. Toto uznání slouží jako důkaz dlouhodobého projektu a povzbuzení pro budoucí archeologické snahy a zachování cenných míst na dně Jaderského moře.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *