Eufraziova bazilika v Poreči zapsaná na seznamu UNESCO se rekonstruuje





Eufraziova bazilika v Poreči zapsaná na seznamu UNESCO se rekonstruuje

Poreč

ZÁHŘEB(Hina) – Pokračuje rekonstrukce Eufraziovy baziliky v Poreči a staveniště navštívili starosta Poreče Loris Peršurić, porečský farář Mladen Pranjić a ředitelka porečského muzea dědictví Elena Uljančić.

Probíhá rekonstrukce střechy sakristie a během prohlídky zaznělo, že jde o pokračování aktivit, které každoročně provádí Chorvatský památkový ústav.

Po rekonstrukci zvonice dokončené v létě 2020 a vytvoření potřebné projektové dokumentace byla v loňském roce provedena stavební rekonstrukce a výměna střešní krytiny nad křtitelnicí.

Postavení lešení pro rekonstrukci střechy umožnilo podrobnou prohlídku horních zón stěn křtitelnice, konzervátorsko-restaurátorský průzkum a dokumentaci stavu, jakož i práce na prezentaci jednotlivých stavebních fází.

Eufraziova bazilika v Poreči zapsaná na seznamu UNESCO se rekonstruuje

(Foto: Georges Jansoone/CC BY-SA 4.0)

Výzkum také potvrdil existenci částí monumentálního latinského nápisu ve dvou řadách, vytesaných do jemné vrstvy finální omítky. Vzhledem k výšce, ve které se nacházejí, však nejsou zbytky nápisu z pohledu návštěvníků Eufraziovy baziliky viditelné.

Dále byly provedeny konzervační a restaurátorské práce na ochranu částí mozaik v archeologické zóně v severní části areálu.

Komplex Eufraziovy baziliky je jednou z nejzachovalejších staveb raně křesťanské architektury na světě a patří k nejvýznamnějším světovým historickým památkám. Byl postaven v 6. století na místě raně křesťanského kostela v době biskupa Eufrasia a císaře Justiniána I. a nachází se v biskupském areálu.

V roce 1997 UNESCO zapsalo biskupský komplex Eufraziovy baziliky v historickém centru Poreče na seznam světového dědictví.

Eufraziova bazilika v Poreči zapsaná na seznamu UNESCO se rekonstruuje

(Foto: Berthold Werner/CC BY-SA 3.0)

Proto i letos starosta Peršurić navrhl změnu státního rozpočtu na pokračování projektu renovace, která byla přijata ve výši 150 000 €.

„Eufraziova bazilika je nejcennějším kulturním bohatstvím Poreče,“ řekl starosta Peršurić a dodal, že jsou vděční za přijetí dodatku a za další financování prací prováděných Chorvatským restaurátorským institutem, protože uznávají význam Eufraziovy baziliky. nejen pro Poreč, ale i pro Chorvatsko.

„My, kteří se zabýváme obnovou porečských památek, můžeme být s výsledky práce odborného týmu Chorvatského restaurátorského institutu a konzervačního oddělení v Pule velmi spokojeni. Každý rok se navíc přispívá na obnovu a zhodnocení tohoto unikátního katedrálního komplexu,“ uvedl ředitel Uljančić.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *