Jihoameričané s chorvatskými kořeny mají zájem přestěhovat se do Chorvatska





Split bere pozornost: druhé místo mezi nejžhavějšími letními destinacemi

Jihoameričané s chorvatskými kořeny mají zájem přestěhovat se do Chorvatska

Zhoršující se ekonomická situace v Jižní Americe, zejména v Argentině, by mohla povzbudit lidi s chorvatským původem, aby se přestěhovali do Chorvatska.

Tak jako Lider.hr zprávy, výsledky výzkumu Dekry naznačují, že vůle existuje: 35 procent dotázaných se chce přestěhovat zpět do ‚staré vlasti‘.

Chorvatsko se potýká s nedostatkem pracovních sil a v loňském roce došlo k velkému nárůstu počtu vydaných pracovních povolení. Abychom byli přesní, loni bylo vydáno něco přes 170 tisíc pracovních povolení, ale do konce prosince bylo v Chorvatsku evidováno necelých 90 tisíc cizinců.

Někteří z těch 170 tisíc pracovali během letní sezóny a pak odešli, ale je fakt, že toto číslo bude v nejbližší době dále růst.

Dekra SE, která se specializuje na zprostředkování zaměstnání a působí ve více než 60 zemích, představila iniciativu „Vraťte se, Chorvatsko vás volá!“ května na Katolické univerzitě v Záhřebu.

Chorvatsko mimo Chorvatsko

Jedná se o projekt, jehož posláním je přivést Chorvaty a jejich potomky zpět do jejich vlasti, ale také se stát centrální platformou pro poskytování informací o životě a práci v Chorvatsku. Z tohoto důvodu provedla Dekra na začátku srpna 2023 průzkum mezi potomky Chorvatů, kteří mají zájem pracovat a žít v Chorvatsku, aby lépe porozuměli potřebám potenciálních navrátilců. Poté byly sdíleny čerstvé odpovědi 1528 respondentů, chorvatských emigrantů Lider.hr.

„Když vyšly výsledky posledního sčítání, všichni jsme se podívali do zrcadla a viděli, jaká je situace, a nebylo to dobré. Dosáhli jsme 3,7 milionu obyvatel v Chorvatsku a 3,5 milionu Chorvatů mimo zemi a vrátili jsme se do Nepálu, na Filipíny a kdo ví kam ještě. To vše, zatímco máme k dispozici 3,5 milionu Chorvatů od Jižní Ameriky až po ty, kteří nedávno odešli do Irska, Německa a dalších zemí. Tento projekt vznikl právě kvůli tomu,“ řekl generální ředitel Dekra Arbeit Croatia Daniele Divjanović.

Konkrétně se průzkum uskutečnil mezi potomky Chorvatů žijícími v Argentině, Bolívii, Brazílii, Chile, Ekvádoru, Kolumbii, Mexiku, Panamě, Paraguayi, Uruguayi a Venezuele.

Proč právě v těchto zemích? Odpověď je jednoduchá: Jižní Amerika je domovem až 550 tisíc potomků Chorvatů! Pokud jde o účastníky průzkumu, jedná se především o Chorvaty žijící v Argentině ve věku 26 až 45 let, z nichž 38 procent má ukončené vysokoškolské vzdělání.

Jinými slovy, mluvíme o schopných mladých lidech, kteří by mohli zaujmout mnohem lepší pozice než řidiči Uberu a Boltu nebo rozvozci jídla.

Většina z nich nemá chorvatské občanství a 41 procent patří ke třetí generaci emigrantů. Jinými slovy, jde o mladé lidi, jejichž prarodiče odjeli do Argentiny hledat lepší život. To přirozeně vyvolává otázku, jaký upřímný motiv stojí za získáním chorvatského občanství, vzhledem k tomu, že získání pracovního víza v USA je mnohem snazší.

„Myslím, že to procento je velmi nízké, alespoň soudě podle toho, co jsem viděl na setkání diaspory v Uruguayi na konci loňského roku. Získání občanství je dlouhý a náročný proces a není snadné ho udělit,“ domnívá se Divjanović. Je přesvědčen, že Chorvati se skutečně mohou vrátit domů a žít a pracovat v lepších podmínkách, což dokládají výsledky průzkumu, které ukazují, že 35 procent z nich sní o návratu, životě a práci v zemi svých předků.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *