Chorvatské značky oblíbené v zahraničí





Chorvatské značky se prosazují na světovém trhu

Kraš Domaćica

Tradiční chorvatské značky v posledních letech úspěšně pronikly na mezinárodní trhy a jejich přítomnost je cítit v různých zemích světa.

Tyto značky mají bohaté dědictví a navzdory měnícím se preferencím spotřebitelů a vzestupu privátních značek si je spotřebitelé po celém světě nadále váží.

Denně Večerník ponořil se do toho, jak některé z těchto chorvatských značek dělají vlny po celém světě.

Kraš – export chorvatských sladkých delikates

Kraš, známá chorvatská cukrářská společnost, vyváží své výrobky do více než 35 zemí napříč všemi kontinenty. Mezi jejich oblíbené produkty patří Bajadera, Napolitanke, sušenky Domačica a bonbóny Ki-Ki. Zejména Saúdská Arábie přijala Krašovy halal Neapolitany do té míry, že jsou považováni za národní značku.

V roce 2022 vyvezla skupina Kraš zhruba 17 000 tun výrobků, přičemž významné podíly směřovaly do Bosny a Hercegoviny a na zámořské trhy, což svědčí o důležitosti exportu pro úspěch společnosti.

Zvijezda – Expanze do zahraničí s inovativními produkty

Zvijezda, součást Fortenova Group, je známá svými vysoce kvalitními jedlými oleji a pomazánkami. Mají významné zastoupení v Evropské unii, Severní Americe a Austrálii, přičemž Saúdská Arábie je jedním z jejich nejsilnějších trhů.

Nugátové kostky ze Zvijezdy uchvacují saúdské spotřebitele již od roku 1979. Společnost neustále pracuje na rozšiřování svých exportních trhů a zároveň zavádí inovativní produkty, jako je nový kečup s „0 % přidaným cukrem, o 50 % méně kalorií a stejnou oblíbenou chutí .“

Belje – známý pro sledovatelné mléčné výrobky

Belje, další dceřiná společnost Fortenova, vyrábí oblíbený čerstvý smetanový sýr ABC. Snaha společnosti o sledovatelnost, od pole ke stolu, přispěla k úspěchu sýra ABC, který je dostupný na 20 trzích na třech kontinentech. Kromě sýrů Belje nabízí produkty jako Baranja kulen a vína, čímž rozšiřuje svůj dosah na nové trhy EU a na Střední východ.

Jamnica – dominanta vodního trhu

Jamnica, známá svými produkty z minerálních vod Jana a Jamnica, vyváží na více než 20 trhů se silným zastoupením ve Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku, Maďarsku a Německu. V Maďarsku výrazně ovlivnili zavedením ochucené minerální vody, když na trhu ještě neexistovala. Jejich nejsilnější růst je v posledních letech v německy mluvících zemích.

PIK Vrbovec – Kvalitní maso po celém světě

PIK Vrbovec se specializuje na vysoce kvalitní maso a masné výrobky. Jejich export se rozšiřuje na 23 zahraničních trhů, přičemž jejich největším exportním trhem je Slovinsko, následované Itálií a zeměmi regionu CEFTA. Dodržování přísných kvalitativních standardů PIK Vrbovec umožnilo exportovat na náročné trhy jako USA, Kanada a Japonsko.

Vegeta – legendární koření

Vegeta je snad nejznámějším chorvatským vývozním artiklem. Vynalezena Podravka v roce 1959. Originální koření Podravka je směsí převážně soli s látkami zvýrazňujícími chuť, kořením a různými druhy zeleniny.

V roce 2021 byla Podravka na základě svých zpráv označena agenturou Nielsen jako nejprodávanější sušené koření v Evropě. Vegeta byla vedoucí značkou v objemovém prodeji v kategorii sušených (suchých) koření v 31 evropských zemích.

Badel 1862 – Přední v alkoholických nápojích

Badel 1862 je ve spolupráci s Vinoplodem ze Šibeniku největším výrobcem silných alkoholických nápojů a vín v regionu Adria. Jejich produkty jsou dostupné ve více než 30 zemích, včetně Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, USA, Kanady a Austrálie. Mezi klíčové exportní značky patří Stara šljivovica, Pelinkovac bitters a Pelinkovac Antique.

Tyto značky pokračují v inovacích a zkoumání nových trhů a dávají chorvatskému podnikání na mezinárodní scéně pozoruhodný příklad.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *