Vyhlášeno výročí hrdinského válečného činu chorvatského pilota





Vyhlášeno výročí hrdinského válečného činu chorvatského pilota

Bylo zaznamenáno výročí hrdinského činu chorvatského pilota Homeland War (Foto kredit: Danijel Borović/cc-by-sa-2.0)

ZÁHŘEB (Hina) – 32. výročí letu pilota Danijela Boroviće na MIG 21 z letecké základny Željava, která byla ještě leteckou základnou Jugoslávské lidové armády (JNA), na letiště v Pule bylo v neděli ve městě Korenica.

Plukovník Danijel Borović jako první přeletěl s MIGem Jugoslávské lidové armády na chorvatskou stranu v únoru 1992. V roce 2022 byl prezidentem Zoranem Milanovićem vyznamenán za statečnost a hrdinství projevené ve válce za vlasti.

V únoru 1992, poté, co jeho spolubojovník Rudolf Perišin přeletěl hranice, přistál Borović za tmy na letišti v Pule s MIG-21 poté, co se nebezpečně, obratně, hrdinsky a riskantně oddělil od stíhacího dua, které odletělo z letecké základny Željava, v hod. hranici mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou.

Borović na dnešním ceremoniálu připomněl, že po vypuknutí války v roce 1991 a Perešinově hrdinském činu byli piloti chorvatských kořenů, kteří byli stále v JNA, pod dalším dohledem, což znesnadnilo jeho plán přeletu do Chorvatska.

Danijel Borović vyznamenán za statečnost a hrdinství ve válce za vlasti (Foto kredit: Kancelář prezidenta Chorvatské republiky / Dario Andrišek)

Borović, jeho žena a jejich pětiletý syn Vanja, kteří žili v Bihaći, byli zapojeni do několikaměsíčních příprav. Borović a jeho manželka Snježana napsali o tomto období knihu „Přelet do Chorvatska“.

Danijel Borović vyznamenán za statečnost a hrdinství ve válce o vlast

Danijel Borović s prezidentem Milanovićem (Foto kredit: Kancelář prezidenta Chorvatské republiky / Dario Andrišek)

Zatímco pilot Borović letěl směrem k Pule, jeho žena a syn Vanja tajně opustili Bihać a trvalo několik dní, než se jejich rodinné setkání v Záhřebu setkalo.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *