Chorvatská společnost, která s partnery staví loď na vodíkový pohon





osobní loď na vodíkový pohon

(Ilustrace)

ZÁHŘEB (Hina) – Chorvatská společnost Lürssen Design Center Kvarner z Rijeky spolu s dalšími 14 partnery z Rakouska, Řecka, Chorvatska, Norska, Německa, Slovinska a Španělska v příštích čtyřech letech navrhne a postaví osobní loď na vodíkový pohon. bude plout po Jaderském moři, oznámila společnost v pondělí.

Celková hodnota projektu je 18,9 milionu eur, z toho 13,5 milionu eur bude spolufinancovat Evropská unie z programu „Horizon Europe“.

Hlavním cílem projektu ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) je postavit osobní loď na vodíkový pohon, která bude demonstrovat udržitelný klimaticky neutrální palivový systém.

Prostřednictvím projektu bude podle tiskové zprávy na břehu realizována vodíková čerpací stanice a vyvinut systém digitálního dvojčete pro řízení, ovládání a monitorování pohonného systému lodi, který usnadní používání a údržbu této technologicky složité nádoby.

Rijeka společnost L'rssen Design Center Kvarner,

Rijeka společnost L’rssen Design Center Kvarner (Press)

Kromě Lürssen Design Center Kvarner, které je koordinátorem projektu ZEAS, jsou partnery z Chorvatska Jadrolinija, Univerzita v Rijece – námořní fakulta, Gitone Kvarner, Maritime Center of Excellence, Scan Projekt a Chorvatská vodíková asociace, z Řecka DNV Hellas Jediný člen, z Rakouska HyCenta Research, ze Španělska Tecno Ambiente, z Německa Technische Universität Chemnitz, ze Slovinska ZenLab, z Norska TECO 2030 ASA, zatímco TECO 2030 AS a TECO 2030 Innovation Center z Norska jsou přidruženými partnery.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *