VIDEO: Unikátní kamenný pomník Mercedesu v chorvatském městečku Imotski dostává podobu





(Ilustrace)

Vůz Mercedes je díky velkému množství v ulicích symbolem chorvatského města Imotski v dalmatském vnitrozemí.

Hustota vozidel Mercedes-Benz je vyšší než kdekoli na světě. Z 20 000 registrovaných vozidel v Imotski bylo v roce 2018 13 000 z nich Mercedes. Dokonce i autoškoly v Imotski mají vozy Mercedes.

Důvod? Dohoda s Německem z 60. let 20. století, kdy velký počet místních obyvatel Imotski odcházel do práce a pak se vraceli domů s Mercedes-Benz, protože vůz byl považován za symbol úspěchu.

Nyní má Imotski zdobit pomník Mercedes se souhlasem německé automobilky.

Pomník bude věrnou kamennou replikou Mercedesu 115 v přirozené velikosti, modelem ze 70. let, takovými, jakými jezdili Imotští při návratu domů z práce v Německu.

Dlouho očekávaná realizace projektu vztyčení kamenného pomníku Imotským gastarbeitům prostřednictvím „podoby“ ikonického Mercedesu 115 vstupuje denně do závěrečné fáze Večerník řekl.

Odborně zpracované díly oblíbeného Mercedesu vznikly v dílně sochaře Mislava Rebiće. Začátkem příštího měsíce budou na místě pomníku smontovány téměř všechny díly kamenné repliky Mercedesu.

Před pár dny v rámci projektu odstartovala umělecko-sochařská kolonie organizovaná mladým a talentovaným umělcem Rokem Rebićem, sdružující studenty uměleckých akademií z Chorvatska i ze zahraničí.

Iniciativa k postavení pomníku vzešla od velkého nadšence a sběratele Ivana Topić Note, který se rozhodl zvěčnit éru Imotských lidí prostřednictvím jejich hostování v Německu.

Podívejte se na video níže:





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *