Visovac – chorvatský ostrov „Matka Boží“.





Objevte Visovac – chorvatský ostrov „Matka Boží“.

Visovac – chorvatský ostrov „Matka Boží“ (Foto: Hrvoje_Photography/Unsplash)

Uhnízděný v kráse chorvatského národního parku Krka leží místo duchovní svatyně a historického bohatství — klášter Visovac.

Tento katolický klášter, známý také jako Ostrov Matky Boží, na ostrově Visovac, je svědectvím staletí oddanosti a ochrany.

Přístav duchovní oddanosti

Kořeny kláštera Visovac sahají až do 14. století, kdy byl založen augustiniánskými mnichy. Klášter, původně zasvěcený apoštolu Pavlovi, prošel v průběhu staletí proměnami a nakonec se stal útočištěm pro františkánské mnichy, kteří hledali útěchu uprostřed vřavy invazních sil.

V roce 1445 františkáni klášter rozšířili a upravili a vytvořili na ostrově pevnost víry a kultury. Dnes je klášter symbolem odolnosti, překonal přílivy historie a zároveň zůstal neochvějný ve svém závazku k duchovnímu osvícení.

Nejlepší fantasy filmové destinace v Chorvatsku, podle odborníků

Ostrov Visovac v národním parku Krka (Photo: Hrvoje_Photography/Unsplash)

Poklad historie

Vstoupit do posvátných sálů kláštera Visovac je jako vydat se na cestu časem. Klášter se může pochlubit bohatou sbírkou křesťanských knih a rukopisů, které nabízejí pohled do náboženských a intelektuálních aktivit minulých generací.

K jeho ceněným majetkům patří vzácný prvotisk Ezopových bajek, vytištěný v Brescii v roce 1487 váženým lastovským tiskařem Dobrićem Dobričevićem. Kromě toho se v klášteře nachází sbírka dokumentů známých jako „sultánovy edikty“, které vrhají světlo na složitou souhru mezi náboženstvím a politikou v regionu.

Klenot přírodní krásy

Kromě historického významu je klášter Visovac obklopen dechberoucí krásou svého přírodního prostředí. Ostrov je dostupný pouze lodí a nabízí pocit ústraní a klidu, daleko od shonu moderního života.

Objevte Visovac – chorvatský ostrov „Matka Boží“.

Visovac

Návštěvníci kláštera se mohou procházet zelenými zahradami a ponořit se do přírody. Ať už hledáte duchovní útěchu nebo prostě žasnete nad krásou stvoření, klášter Visovac nabízí skvělý zážitek pro všechny.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *