Jak maličké Chorvatsko převyšuje svou váhu ve světovém sportu





Chorvatsko je opět mistry světa ve vodním pólu

(Foto kredit: HVS/Giorgio Scala/DBM)

Chorvatsko se včera večer stalo potřetí mistry světa ve vodním pólu po zisku titulů v letech 2007 a 2017. Včera to byla pro tým druhá medaile za měsíc poté, co získal stříbro na Euru.

Chorvatský tým vodního póla získal na mistrovství světa také jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Chorvatsko také získalo zlatou medaili na olympijských hrách 2012 v Londýně.

Po hrdinstvích v Dauhá posledních čtrnáct dní si mnozí znovu kladou otázku, a to z dobrého důvodu, jak tak malý národ jako Chorvatsko vyniká na světové sportovní scéně?

Chorvatsko je opět mistry světa ve vodním pólu

(Foto kredit: HVS/Giorgio Scala/DBM)

Chorvatsko dosáhlo pozoruhodných sportovních úspěchů od získání nezávislosti na počátku 90. let 20. století a překonalo svou váhu velkým úspěchem v některých z nejkonkurenceschopnějších sportů na světě.

Ačkoli se o tom vede živá diskuse, řada kritiků se shoduje, že fotbal a tenis jsou s množstvím účasti na světě dvěma nejkonkurenceschopnějšími globálními hrami.

V těchto dvou sportech, které jsou dobrým výchozím měřítkem národních sportovních dovedností, Chorvatsko dosáhlo toho, o čem by některé takzvané „velké“ národy mohly jen snít.

Chorvatsko se dostalo do semifinále největší světové sportovní události, mistrovství světa ve fotbale, dvakrát za sebou a třikrát od doby, kdy se v 90. letech stalo nezávislým státem s pouhými 3,8 miliony obyvatel.

Národ získal bronz na mistrovství světa FIFA 1998 ve Francii a následující rok se vyšplhal na 3. místo v žebříčku FIFA, získal stříbro na mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku a znovu bronz na mistrovství světa 2022 v Kataru.

Luka Modrič

Luka Modrić (Foto: Svetlana Beketova/www..soccer.ru/CC BY-SA 4.0 Deed | Attribution-ShareAlike 4.0 International)

Chorvatsko se také od svého debutu v roce 1998 kvalifikovalo na všechny velké turnaje kromě 2. Místní chorvatské kluby také v průběhu let zásobovaly špičkové evropské kluby desítkami a desítkami hráčů, což je zvýrazněno skutečností, že chorvatský hráč byl posledních 10 let v řadě součástí vítězného týmu Ligy mistrů UEFA.

V tenise mohlo být Chorvatsko o něco lepší. V roce 2005 Chorvatsko vyhrálo Davisův pohár z více než 160 týmů na světě a poté ho vyhrálo podruhé v roce 2018. Dvakrát bylo také na druhém místě a v současnosti je světovým týmem číslo 1.

To přineslo vítěze Wimbledonu (Goran Ivanišević), US Open (Marin Čilić) a French Open (Iva Majoli), stejně jako řadu titulů ve čtyřhře a juniorských titulů. Ivan Dodig, Mate Pavic a Nikola Mektic vyhráli řadu grandslamových titulů.

Chorvatsko je také aktuálními zlatými a stříbrnými olympijskými medailisty v tenise.

Trenér Chorvatska Vedran Martić jmenoval svůj tým, který bude hrát finále Davis Cupu

Mektić a Pavić získali zlato v Tokiu

Přechod k jiným sportům a role cti je ještě větší. Chorvatsko bylo světovým a olympijským vítězem v házené, veslování, plachtění a samozřejmě ve vodním pólu.

Existuje také řada jednotlivců, kteří byli mistry světa ve zvolených sportech, jako například skvělí Janica a Ivica Kostelićovi (lyžování), Blanka Vlašić (skok vysoký), Sandra Perković (diskem) a Sara Kolak (oštěp), Martin a Valent Sinković (veslování), Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić a Josip Glasnović (střelba), abychom jmenovali jen některé.

Chorvatští bratři Sinkovićové vyhráli mistrovství světa ve veslování

Dvojčata Ivana a Josipa Jurkovićovi s bratry Sinkovićovými (foto dodáno)

Tam byly velké úspěchy v basketbalu, nejvíce pozoruhodně stříbrná medaile na olympijských hrách 1992. Existuje také velké množství Chorvatů, kteří hráli v NBA.

Na olympijských hrách v Riu 2016 se Chorvatsko umístilo na 3. místě v tabulce zlatých medailí vážených podle velikosti populace.

Děrování nad svou hmotností? Určitě to tak vypadá. Ale jak? jaké je to tajemství?

Genetika, kvalitní koučování a struktura rozvoje, vášeň, kultura a obrovská láska k vlasti jsou některé z hlavních důvodů podle Romea Jozaka, jednoho z lidí nejkvalifikovanějších pro poskytnutí určitého náhledu.

Jozak je bývalý technický ředitel chorvatské fotbalové federace. Má doktorát věd a pracoval téměř ve všech rolích v chorvatském fotbale, včetně spolupráce se slavnou akademií mládeže Dinama Záhřeb.

Jožák věří, že jde o kombinaci několika věcí.

Genetika

„Jedním zřejmým důvodem je vrozený talent pro sport, se kterým se lidé v této části světa rodí. To je zjevně něco nehmotného, ​​čeho jsme byli požehnáni v genetické výbavě, ale je to nedefinovatelné. Pokud bychom našli způsob, jak jej stáčet a prodávat, byl by to bezpochyby nejžádanější produkt na světě,“ říká Jožák.

Koučování

Jožák říká, že kromě genetiky je v tom ještě několik dalších faktů. Věří, že vysoká úroveň trenérů mládeže ve sportech, jako je fotbal, házená, basketbal a vodní pólo, hraje obrovskou roli ve formování surového talentu v něco víc a nakonec ve výrobě elitních sportovců.

„Strategicky jsme schválili naše osnovy technického rozvoje. To je návod, kterým se řídí mnoho trenérů a akademií. Zásadní je stejný nebo podobný pohled na vývoj,“ dodává.

Patriotismus

„Poslední část, alespoň pro mě, ta, která vše spojuje, je vášeň a láska ke sportu, která je hluboce zakořeněna v každém Chorvatovi, láska k naší zemi, kterou můžeme nejviditelněji vyjádřit při soutěžích,“ říká Jozák a jsou jiní, kteří souhlasí, že to hrálo velkou roli.

„Je to šance ukázat světu prostřednictvím různých sportů, že existujeme. Sportovci jsou pro nás těmi nejlepšími ambasadory. Je to velká inspirace reprezentovat Chorvatsko. Je tam hodně hrdosti. S válkou a vším, co se dělo, to zvýšilo národní energii. Nemusíme učit děti zpívat státní hymnu. Je tam národní hrdost,“ prohlásil kdysi bývalý fotbalista Igor Stimac.

Chorvatsko porazilo Slovinsko v kvalifikaci mistrovství světa

chorvatští fanoušci

Fotbal

Vzhledem k tomu, že fotbal je jeho odborností a hraje roli v systému rozvoje, má Romeo určité konkrétní názory na to, proč Chorvatsko ve fotbale vyniklo.

„Fotbal jako hra má v Chorvatsku dlouhou historii. Mnozí si nepamatují, že Chorvatská fotbalová federace byla první takovou institucí v bývalé Jugoslávii. Od té doby bylo jádro každého velkého týmu v jugoslávské historii tvořeno Chorvaty, což vedlo až do roku 1987, kdy byl vyhrán jediný jugoslávský titul na mistrovství světa ve fotbale, s hráči jako Boban, Štimac, Prosinečki a Šuker. největší jména. Skoro to vypadá, že jsme od začátku byli pro tuto hru předurčeni,“ věří, než dodal.

„Prakticky řečeno, kromě faktorů, které jsem zmínil dříve, je to všechno kvůli tvrdé práci. Musíme se ujistit, že nám nechybí jediný hráč s potenciálem stát se velkým, ať už v Chorvatsku nebo v chorvatské diaspoře po celém světě. Najděte hráče včas a pak je správně rozvíjejte, to je místo, kde jsou trenéři klíčoví.“

Věří Jozak, že určité oblasti nebo regiony vynikají, pokud jde o talenty v Chorvatsku?

„Jsou tu skvělí sportovci ze všech koutů naší krásné vlasti, kteří se dostali až na samý vrchol a byli jsme na to všichni hrdí. Záhřeb, Split, Osijek, Rijeka, Pula a mnoho dalších.

Nakonec je to možná především tato jednota, která někdy v jiných oblastech chybí, ale která se ve sportu skutečně spojuje, díky čemuž jsme tak úspěšní v závodění na světové scéně.“





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *