V chorvatských vodách se objevují nové ryby, expert varuje: „Není to k jídlu!“





Institut oceánografie a rybolovu ve Splitu

Tetragonurus cuvieri – ilustrace (Foto: Tisk – Iconographia Zoologica – Special Collections University of Amsterdam/Veřejná doména)

Neznámá ryba o délce 20 cm byla ulovena u ostrova Šipan, 17 km severozápadně od Dubrovníku, a byla okamžitě rybáři nahlášena Ústavu oceánografie a rybářství ve Splitu.

Vzorek ještě nebyl analyzován, ale N1 zeptal se na názor Dr. Branko Dragičević, vedoucí vědecký pracovník laboratoře ichtyologie a pobřežního rybolovu Institutu oceánografie a rybolovu ve Splitu.

„Přestože jsme exemplář ještě neanalyzovali (jsme v kontaktu s rybářem), jsme si zcela jisti, že jde o druh Tetragonurus cuvieri, Dr. řekl Dragičević, než dodal.

„Totéž bylo zaznamenáno již dříve na Jadranu, ale pouze na území Albánie, a je to poprvé, co bylo zaznamenáno také v chorvatských vodách. Jde o druh, který je rozšířen v teplých a mírných oblastech všech světových oceánů a také ve Středozemním moři, kde je považován za velmi vzácný. O jeho biologii se toho moc neví, ale ví se, že jeho potravu tvoří želatinové organismy, jako jsou medúzy, žebra a pláštíky, k čemuž pomáhá speciálně upravený ústní aparát se zuby pro chytání želatinové kořisti.

Ryba je považována za nepoživatelnou. Dosahuje délky přibližně 70 cm a zde ulovený exemplář byl dlouhý asi 20 cm,“ říká Dr. řekl Dragičević N1.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *