Síla bydlení ve Splitu – sny o vlastnictví domu se rozplývají





Síla bydlení ve Splitu - sny o vlastnictví domu se rozplývají

Síla bydlení ve Splitu – sny o vlastnictví domu se rozplývají

Ceny bytů v Chorvatsku v posledních letech prudce rostou a cenově dostupné nájemní byty se shánějí stále obtížněji.

Řekl to ekonomický poradce Ivica Žuro HRT že mladý člověk ve Splitu může dostat vlastní byt, jen když ho zdědí.

„Pokud mají štěstí a mají nějakou tetu, strýce nebo prarodiče, kteří zemřeli a mají to jen oni, aby to předávali,“ řekl.

řekla Zdravka ze Splitu HRT že kvůli rostoucím cenám se musela stěhovat mnohokrát, během těhotenství dokonce třikrát.

„Bylo to hrozné. Bojíte se o budoucnost, přemýšlíte, jestli byste vůbec měli za takových okolností přivést dítě do takového světa, což je vlastně velmi smutné. Pronájem ve Splitu… za byt s jednou ložnicí požadují přes 600 eur plus poplatky, což pak dohromady činí více než 1000 eur. Je to děsivé. Po zbytek měsíce je nejlepší ani nejíst, natož myslet na nákup bot nebo jakéhokoli kousku oblečení nebo čehokoli. Rodinný systém funguje pro sociální případy,“ uvedla.

Agent: „Už nám nikdo nevolá. Změna cen je hrozná.“

Kam zmizely splitské rodiny? Danijela Čaleta, realitní makléřka, se tomu diví každý den.

„Jsou pryč. Nemohou si dovolit volat realitní kanceláře. Dříve, když měly byty slušné, normální ceny, pak nikdo neměl problém zaplatit za služby agentury, zprostředkování. Lidé byli šťastní, protože se cítili bezpečněji, když šli přes realitní kancelář. Zprostředkovali bychom, udělali vše, co je potřeba udělat, zorganizovali, uzavřeli smlouvy, ubytovali lidi…

Split bere pozornost: druhé místo mezi nejžhavějšími letními destinacemi

Rozdělit

Lidé by cítili určité zadostiučinění a mír, a to byly slušné peníze, které si mohli odložit pro sebe. To byly dvoupokojové byty v průměru za pronájem od 350 do 500, 550 eur, a teď je to hrozná změna. Dvoupokojové byty se pohybují od 700-800 eur, až po 1200-1500 eur,“ uvedla s tím, že všechny tyto rodiny pohltil turismus.

Jak velký byt si můžete koupit s průměrným platem?

Ivica Žuro říká, že vypočítal, že člověk s průměrnými chorvatskými výdělky ve Splitu si může koupit nemovitost o rozloze 20 metrů čtverečních s půjčkou až 81 000 eur se splácením po dobu 30 let.

„V Záhřebu je situace poněkud příznivější. Tady může mladý člověk získat 27 metrů čtverečních,“ dodává.

„Když jsme před mnoha lety kupovali náš první byt, bylo opatření, že mladé rodiny bez nemovitosti nemusely platit onu takzvanou daň, že tyto rodiny byly osvobozeny,“ říká Sonja Šumić.

„Teď jsme čtyři a hledáme něco většího. V současné době pronajímáme. Došli jsme do bodu, kdy se pronájem rovná nějaké splátce půjčky. Když vám někdo pronajme byt, který je fenomenálně zařízený, zrekonstruovaný nebo nový, a požádá za něj 700 eur, pak víte, proč platíte. Ale když máte situaci, kdy vám někdo pronajme byt, jehož budova byla postavena v roce 1968, a v koupelně máte ještě dlaždice z roku 1968 a žádá 650 eur, to už hraničí se šílenstvím,“ říká Sonja.

Rozdělit

„Mám pocit, že pracuji jen na tom, abych to státu splatil. Plaťte elektřinu, vodu, splátky úvěru… pracujete, abyste to pokryli. Nemůžeš vlastně žít. To není život. Naše svoboda nám byla odebrána. Udělali jsme z nás otroky,“ říká Zdravka, která věří, že mladí lidé by měli mít příležitost žít odděleně od rodičů, založit si vlastní rodiny a dostat šanci, místo aby se každých pár měsíců stěhovali.

„Nepřišel jsem sem hrát oběť, i když jsme všichni většinou obětí tohoto systému, který je absolutně neudržitelný. Bez konkrétní rekonstrukce nám žádné reformy nepomohou, ale jsem přesvědčen, že uspěji, protože jsem bojovník. Ale ne všichni máme stejné myšlení, ne všichni máme stejné možnosti, ne všichni máme možnost, aby nám naše rodiny do určité míry kryly záda. Je mi líto, že tato země je skutečně chudokrevná,“ řekla Zdravka HRT.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *