Největší pevnost v Dalmácii pro první přístupnou lanovku v Chorvatsku





Kninskou tvrz se sportovně rekreační zónou Marunuša spojí zipline

Pevnost Knin (Foto kredit: Mladen Bozickovic/CC BY-SA 4.0)

Kninská pevnost, největší opevnění v Dalmácii, získá za něco málo přes měsíc atrakci, jakou nemá žádná jiná v Chorvatsku.

Lanovka spojí kninskou pevnost se sportovní a rekreační zónou Marunuša, která se rozprostírá přes řeku Krka. To, co dělá Knin zipline v Chorvatsku jedinečným, je skutečnost, že jízda úžasnou krajinou bude přístupná lidem se zdravotním postižením, Svobodná Dalmácie hlášeno.

To je součástí velkolepých plánů, které mají místní úřady s největším symbolem Kninu a které naznačují směr, kterým město hodlá rozvíjet svůj turistický sektor.

Za zmínku stojí, že výstavba zipline systému je součástí Intervenčního plánu pro město Knin. V rámci tohoto záměru bylo na tvrzi Knin instalováno funkční a dekorativní osvětlení, slaboproudé sítě, bezpečnostní kamery, zrekonstruované a zařízené tlumočnické centrum, vinotéka/prodejna suvenýrů a zrekonstruovaná a vybavená kuchyně restaurace.

Výchozí bod 640 metrů dlouhé lanovky na tvrzi Knin bude na pravém břehu Krky, vlevo sestoupí k útesu a poté skončí opět na pravém břehu v oblasti Marunuša.

Projekt výstavby zipline systému stojí kolem 360 000 eur, přičemž značná část této částky pochází z evropských fondů.

Kninskou tvrz se sportovně rekreační zónou Marunuša spojí zipline

(Foto: Město Knin)

Vedoucí projektového týmu realizace Intervenčního plánu pro město Knin Zdenka Gugo potvrdil, že celý projekt probíhá podle plánu. V současné době probíhá výběrové řízení na koncesionáře, který bude následujících pět let provozovat komentované návštěvy a spravovat systém zipline.

„Stavební práce jsou dokončeny; podali jsme žádost o technické schválení. V současné době probíhá výběrové řízení na koncesi, které bude ukončeno 18. března tohoto roku. Pokud vše půjde podle plánu, věříme, že by zipline mohla být zprovozněna začátkem dubna,“ uzavřel Zdenka Gugo.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *