Silné zemětřesení o síle 4,9 na Jadranu pocítilo jižní Chorvatsko





Silné zemětřesení v Jaderském moři o síle 4,9 stupně Richterovy škály bylo dnes ráno cítit v celé oblasti Dubrovníku.

(EMSC/Twitter)

Silné zemětřesení v Jaderském moři o síle 4,9 stupně Richterovy škály bylo dnes ráno cítit v celé oblasti Dubrovníku.

Podle informací Evropsko-středomořského seismologického centra bylo epicentrum zemětřesení v Jaderském moři, 94 kilometrů jihozápadně od Dubrovníku a 104 kilometrů severovýchodně od Bari.

Velikost byla 4,9 stupně Richterovy škály a nastal v 10:23. Místní obyvatelé hlásí, že na několik sekund cítili, jak se země chvěje.

Zemětřesení oznámila také chorvatská seismologická služba Chorvatska.

2Dnes, 23. února 2024, v 10 hodin a 23 minut, zaznamenaly seismografy Seismologické služby Chorvatské republiky silné zemětřesení v Jaderském moři, 80 km jižně od ostrova Mljet. Podle Richterovy stupnice mělo zemětřesení sílu 4,9. Zemětřesení bylo cítit v širší oblasti od Dubrovníku po Zadar.

Řekla to Marija Mustać Brčić ze seismologické služby 24 hodin po zemětřesení, že nedokážou říct, jestli bude silnější zemětřesení, ale slabší zemětřesení lze očekávat.

„Měli jsme sérii znatelných zemětřesení, jedno bylo mírné, magnitudo 3,4, jedno docela silné, 3,8, ty dvě byly na poloostrově Pelješac a dnes ráno po 10. hodině bylo silné zemětřesení s epicentrem na Jadranu. , jeho velikost byla 4,9. To je normální a v roce 2022 bylo zemětřesení u Pelješace, také uprostřed Jadranu, zemětřesení se tu stávají, to musíme přijmout, letos jich bylo docela dost, uzavřel Mustać Brčić.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *