Bude nová loď Vela-Luka-Split pojmenována po chorvatské hudební legendě?





Olivere

Plavební šňůra

Z iniciativy prezidenta Svazu chorvatských hudebníků Tomislava Mrduljaše byl zaslán návrh, aby nová loď ve flotile Jadrolinija byla pojmenována po hudební legendě Oliveru Dragojevićovi, Dalmatský portál píše.

Nová Jadroliinija bude plout na trase Split-Vela luka-Split, dvě významná místa zesnulého velikána.

Oliver Dragojević, který zemřel v roce 2018 ve věku 70 let, se narodil ve Vela Luka na ostrově Korčula, ale velkou část života žil ve Splitu.

„Byl to obyčejný skvělý člověk, který vstoupil s písní do našich domovů a stal se členem našich rodin, stal se naším známým. Největší hudebník mezi zpěváky a největší zpěvák mezi hudebníky, léčitel s písní pro všechny nálady a duši každého, muž, jehož píseň byla přijata jako terapie. Oliver během svého života zanechal nesmazatelnou „stopu v nekonečnu“. Myslíme si, že není člověka, který by se nepodepsal pod tyto věty Igora Brešana, a není nikoho, koho by nezasáhla nějaká zpívaná linka písně nesená hlasem Olivera Dragojeviće,“ řekl Tomislav Mrduljaš.

Zdůraznil také, že není nic vznešenějšího, co může umělec dát světu a svému lidu, než vytvoření své kulturní identity.

„Je vůbec možné popsat veškerou velikost, kterou Oliver byl? Jako muž miloval svět kolem sebe, moře, lidi, které svými písněmi rozveseloval, utěšoval a dával naději. Miloval svou Vela Luku a svůj Split… Oliver byl nesrovnatelná hudební velikán, bezvadný muzikant, zároveň pohodový, obyčejný člověk a ‚mořský vlk‘. Moře a píseň ho definovaly a vždy říkal: ‚Nikomu nedovolím, aby se našeho moře dotkl‘. Náš Oliver právě ‚plul‘ na katamaránu Jadrolinija na své poslední plavbě ze Splitu do Vela Luky,“ říká Mrduljaš.

Top 10 chorvatských písní všech dob, podle ChatGPT

Oliver Dragojević (Foto kredit: Frka/CC BY-SA 3.0)

Vysvětluje, že právě proto navrhují, aby na počest Olivera Dragojeviće byla po něm pojmenována nová loď ve flotile Jadrolinija.

„Loď na památku slavného zpěváka a hudebníka by tedy spojovala dvě Oliverova oblíbená místa. Loď ‚Oliver‘ jako památník věčné stopy, kterou Oliver zanechal jako odkaz generacím svých fanoušků po celém světě. Uchovejme hrdě památku velkého umělce, jehož písně spojily svět a vymazaly hranice, a pohostíme na lodi, která ponese Oliverovo jméno, četné přátele, místní i zahraniční turisty. Ukažme všem, že si vážíme našich největších umělců, kteří vytvořili naše hudební a kulturní dědictví a jak velká byla jejich láska k moři a vlasti.

Co by bylo přirozenější než pojmenovat loď po ‚muž z moře‘, myslíme si, že žádná památka ani ulice by nemohla nést Oliverovo jméno lépe.

Buďme hrdí na to, co nám zanechal, že jsme měli to štěstí ho poznat a žít v ‚jeho době‘. Pojďme spolu na lodi ‚Oliver‘ do muzea Oliver a dnů ‚Oliver‘ v jeho Vela Luka‘, uzavřel Mrduljaš.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *