Dalmatský festival, na kterém se scházejí strážci Kristova hrobu, přinesl změny: staletí stará tradice bude zachována pod novým názvem!





Na Velikonoční pondělí 2001 se z iniciativy akademického kameramana Šime Strikomana uskutečnilo před farním kostelem Vodika setkání a natáčení tisícileté fotografie strážce Kristova hrobu z Dalmácie. Strážci Kristova hrobu z Tisnogu, Šepurin z ostrova Prvić, Murter, Vrlica a Metković se shromáždili společně s Vodičke žudije.

Vodički žudiji je téma, které Šimu Strikomana od nejútlejšího dětství fascinovalo svými dramatickými a vizuálními efekty a na této náboženské akci byl různými způsoby. Dnes je toto téma uznáváno jako mimořádně cenná podívaná chorvatského pašijového dědictví, které Strikoman jako výtvarník, kameraman a fotograf, motivovaný touhou posílit zvyky, odhaloval svými díly široké veřejnosti. Tak se Strikomanova fascinace tématem přetavila do série fotoalb s výjimečnou uměleckou poetikou známou pod názvem „Terra Croatica“.

Z „Terra Croatica“ vzešly Millennium Meetings a Millennium Photography. Tuto myšlenku uznalo i turistické sdružení Města Vodice, a tak bylo dohodnuto, že setkání žudi se ve Vodicích stanou tradičními na Velikonoční pondělí. V dalších letech se počet účastníků této akce stále více zvyšoval a název „Setkání dalmatinů“ se změnil na „show“ a následně na „festival“, který dostal přívlastek „průvodci“, vzhledem k tomu, že se jednalo o vytvořené ve Vodicích a že Vodiceané byli iniciátory a organizátory festivalu.

Strikoman si uvědomil, že po šesti tradičních setkáních ve Vodicích by se hodnocení mohlo stát monotónní a že by velikonoční zvyky mohly být ukázány všem ostatním farnostem, které si tuto zbožnou tradici váží, navrhl Strikoman, abychom každý rok šli do jiné farnosti, která takové zvyky ctí. by výrazně přispělo k zachování tradičních hodnot. A tak po šesti letech pořádání veletrhu ve Vodicích se festival konal ve Vidu, vedle Metkoviće, Šepuriny na ostrově Prvić, Kninu, Metkoviće a Tisna, opět ve Vodicích, dále v Rogotinu, Vrlici, Mlinište, Imotski. , Komin, Marija Bistrica , Oklaja a Slivno Ravno. Také je určeno pořadí pořadatelů festivalu do roku 2050 s tím, že každý šestý rok se festival bude konat ve Vodicích.

S ohledem na to, že chorvatské velikonoční tradice jsou evropským dědictvím a že zvyk střežit Kristův hrob v této podobě se dochoval dodnes, většinou mezi příslušníky chorvatského národa v Chorvatsku a Bosně a Hercegovině, je záměrem festivalu předávat chorvatské velikonoční tradice a aby se každý seznámil s naším kulturním dědictvím.

Strikoman jako iniciátor festivalu proto navrhl změnit název festivalu na „Chorvatský festival chtíče“. Tento festival není soutěžní a patří k neziskovým aktivitám, nejsou v něm vítězové ani poražení, jsou v něm všechny originály a všechny svými zvláštnostmi naznačují, co je smyslem toho všeho, což je zachování kulturního dědictví a upozorňování na místní zvyky, které se postupně vytrácejí, a budování respektu a porozumění mezi místními odlišnostmi a tradicemi. V rámci festivalu se spouští touha a potřeba menších měst obnovovat své zvyky, zdůrazňovat krásu, se kterou se ztotožní, soutěžit v originalitě a kolektivních projektech, které spojují lidi.

Letos na Velikonoční pondělí 1. dubna se ve farnosti svaté Anny Lobor bude konat XXIII. „Chorvatský festival tužeb“. Program začíná v 10:00 mší svatou v kostele sv. Anny v Loboru. Po mši svaté průvod strážců Kristova hrobu ulicemi Loboru. V 11:30 focení Milénia na kopci před kostelem sv. Ana, přičemž festival již tradičně začíná ve 12:00 hromovými zvuky střelby z pouzder.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *