Je to přestupný rok: zde je počet lidí, kteří v Chorvatsku slaví narozeniny 29. února, tedy každý čtvrtý rok





V Chorvatsku se 29. února narodilo 2 399 lidí, takže mají narozeniny každý přestupný rok, včetně letošního roku 2024, oznámil ve středu Státní statistický úřad (DZS) s odkazem na sčítání lidu v roce 2021. Za posledních 40 let nejvíce dětí se narodilo 29. února 1988, kdy se jich narodilo 202. Nejméně jich bylo v roce 2020, kdy se k tomuto datu narodilo celkem 66 miminek, oznámila CBS, která zkontrolovala data za deset přestupných let.

K tomuto konkrétnímu datu se rodí rovnoměrně dívky i chlapci, i když celkově se ve sledovaných letech narodilo více chlapců. Narodit se v tento den je samo o sobě výjimečné, ale štěstí může být dvojnásobné. V roce tisíciletí, 29. února 2000, se tak narodily hned tři páry dvojčat a ve sledovaném čtyřicetiletém období byl jediným přestupným rokem bez dvojčat 29. února 1992.

DSZ je přesvědčena, že sfouknout svíčky na narozeninovém dortu 29. února je velkou radostí, i když se ty narozeniny většinou slaví den předem nebo pozítří. Všem, kteří zítra slaví narozeniny, popřáli, abyste si ten jedinečný den užili, protože do toho příštího je dělí čtyři (dlouhé) roky. Únor je jediný ženský měsíc a také nejkratší v roce, ke kterému se každé čtyři roky přidává 29. den, aby se čas kalendářního roku shodoval s rotací Země.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *