Dalmatský ‚ropný král‘ přivedl legendárního muže HTV do své televize, postavil také hotel a pak se setmělo





– Vážení diváci, oznamujeme Vám, že Televize Šibenik ukončuje 15. února své vysílání z důvodu zdravotních a nahromaděných finančních potíží.

Děkujeme vám za vaši věrnost a podporu v průběhu let. Vážíme si každé společně strávené chvíle a doufáme, že vzpomínky na naše programy ve vás zůstanou. Děkujeme za pochopení, věrnost a podporu.

Ať jsou vaše vzpomínky na Televizi Šibenik trvalou připomínkou společně stráveného času – hlásal na obrazovkách režisér Štěpán Grcic a tím po téměř dvou desetiletích ukončila vysílání jediné soukromé televizní stanice v Šibeniku.

Toto místní médium zahájilo svou činnost v říjnu 2005 a jeho hlavním cílem bylo produkovat pořady v zájmu občanů Šibeniku a Šibenicko-kninské župy. Svou zpravodajskou relací informovala občany o aktuálním dění v Šibeniku a kraji každý den formou pořadu „Aktuality z města“ a kromě ústředního zpravodajského pořadu pořady „Zprávy“, „Vyjádření hl. den“, „Týdenní přehled“ byly vysílány jako součást zpravodajského pořadu. , „Na křižovatce“, „Téma týdne“ a „Ćakula očima města“.

Nemůžeme zacházet do zdravotních nebo osobních důvodů pro uzavření zmíněné mediální společnosti, nicméně je zcela jasné, že nedostatek peněz vyloučil „černotu“ na obrazovce. Zasvěcení, se kterými jsme mluvili, řekli, že místní televize je extrémně „drahý sport“.

– Pro majitele to byly příliš velké náklady a neviděl žádný významný přínos. Je to příliš drahé podnikání, zvláště pokud nemáte skutečné dotace.

Jednoduše řečeno, náklady na výrobu a vysílání pořadu nebylo možné pokrýt reklamami z oblasti Šibeniku – řekl nám dobře informovaný člověk z mediálního sektoru.

V Televizi Šibenik byly v minulosti finanční problémy, a proto ji řada novinářů opustila. Pamatujeme si i některé nechtěné scény, například tu z roku 2021, kdy se Chorvatské sdružení novinářů postavilo proti mimořádnému propouštění novinářek Ivan Bulat a Lucia Cvitánová a kameramana Jurica Cindrić.

Hlavním mužem televize Šibenik byl od jejího prvního dne podnikatel Stjepan Grcić. Řeč je o navrátilci z Německa, který se velmi rychle stal známým jako „král ropy“ v této části Dalmácie.

Grcić otevřel jednu z prvních soukromých čerpacích stanic v Bioci, východní části města, která zahrnovala oblíbenou restauraci a kavárnu. Převzala také zásobník plynu a čerpací stanici v Unešići. Mezitím prodal čerpací stanici i čerpací stanici slovinskému „Petrolu“.

V rámci čerpací stanice v Bioci však Šibenická televize fungovala i nadále. Je třeba vědět, že Grcić byl ve svých plánech s mediálním byznysem na samém začátku velmi ambiciózní.

Proto najal některé velmi známé tváře, mimo jiné i Gradimíra Agbabakterého si starší čtenáři pamatují jako redaktora a moderátora ústředního Dnevniku na tehdejší Televizi Záhřeb, dnešní HTV.

Kromě toho si Grcić vyzkoušel i podnikání v automobilech a otevřel si autobazar v těsné blízkosti čerpací stanice. Zdá se však, že z mnoha zaměstnání, které si vyzkoušel, se mu nejvíce dařilo v cestovním ruchu.

Stavba hotelu „Vrata Krka“ u hlavního vstupu do národního parku Krka v Lozovaci se ukázala jako skutečný hit.

Určitě na něj nebude vzpomínat v dobrém jako na prezidenta Basketbalového klubu „Šibenka“. Totiž za jeho vedení byl legendární klub z Baldekin doslova odstaven!

Vyzvednout „Šibenku“ z „popelu“ a vrátit ji na chorvatskou sportovní scénu trvalo několik let usilovné práce basketbalových nadšenců.

Nakonec byla pod Grcicovým vedením odstavena jediná šibenická televize. Vzhledem k tomu, že se jedná o muže, který se nikdy veřejně nespojil s žádnou politickou možností, jde v tomto případě nejspíš o klasický neúspěch obchodního pokusu.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *