Biogradská aglomerace očekává od Hrvatske vody finanční prostředky na obchod století v hodnotě 200 milionů eur. „Dvakrát nás přeskočili, tentokrát nepřeskočí!“





Téměř 200 milionů eurová aglomerace regionu Biograd by měla konečně vstoupit do realizační fáze. Poté, co byl ve finančních plánech Hrvatske vody na roky 2019 a 2023 „přeskočen“, projekt století pro oblast bývalého magistrátu Biograd s názvem „Rozvoj zásobování vodou, odvádění a čištění odpadních vod aglomerace Biograd na Moru, Pašman a Tkon“, by měly v polovině května získat potřebné prostředky na výstavbu asi 130 kilometrů vodovodu a přes 60 kilometrů kanalizační sítě na pevninské a ostrovní části regionu Biograd.

– Věříme, že jsme konečně na řadě. Hrvatske vode vyhlásilo veřejnou výzvu a přihlášky přijímáme do 15. března. Naše aglomerace je jednou z největších v kraji, co se týká plochy a nákladů. Očekáváme, že naše nabídka projde, protože máme vysokou úroveň připravenosti na projekt, který zahrnuje 14 platných stavebních povolení na pevnině a ostrovech. Výsledky voleb budou známy v první polovině května – říká Marin Colićředitel Biograd Komunalc, společnosti zodpovědné za celý obchod.

Colićův hlas spokojenosti však nemůže zakrýt zklamání obyvatel Sv. Filip a Jakov, Biograd, Pakoštan, Tkon a Pašman, kteří od roku 2019 čekají na zahájení výstavby aglomerace v jejich oblasti. I když veškerá dokumentace potřebná k financování projektu byla připravena již před pěti lety, Chorvatská voda ve veřejných výzvách na přidělení finančních prostředků vždy upřednostňovala jiná centra. Bylo tomu tak v roce 2019, ale i v roce 2023, kdy prostředky na aglomeraci šly do tzv. prioritní projekty, tedy tomu, kdo měl větší politický vliv na onen státní podnik.

Starosta Biogradu, vyprovokovaný takovými podvody Ivan Knez před dvěma lety před budovou městské správy předvedla celé dny „představení“ s odhozenými záchodovými mísami. Byl to protest proti státním a místním orgánům, které obcházely potřeby Biogradu s odůvodněním, že nejsou prioritou. Jednou z priorit, která čerpala značné finanční prostředky, byla aglomerace v oblasti Rijeky, později se však ukázalo, že projekt nemá 50 procent stavebních povolení, což vedlo k velkým problémům při realizaci a zpoždění prací.

– Příprava našeho projektu je na vysoké úrovni. Kromě 14 stavebních povolení máme vyřešeno také 98 procent vlastnických vztahů na trase ropovodu, takže při zahájení prací bychom neměli mít žádné problémy – zdůrazňuje Colić, jehož optimismus podporuje i fakt, že ministr pro místní rozvoj , Šime Erlićvelmi dobře obeznámen se situací v Biogradu.

Podle jeho hodnocení by soutěž na výběr zhotovitele, kterou jako zhotovitel vypisuje Komunalac, mohla být vypsána před létem a výběr ukončen za pět až šest měsíců. V takovém případě by práce mohly začít koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Energetická společnost počítá s tím, že při výběrovém řízení Hrvatske vodě získá maximální částku poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj a Evropskými fondy z fondů EU, skutečná cena prací však bude známa až při výběrových řízeních. Uvědomuje si, že cena stavebních služeb v posledních dvou letech razantně vzrostla, tedy že současný odhad nákladů kolem 130 až 140 milionů eur bude jistě překonán. Jinými slovy, aglomerace Biograd by nakonec mohla stát kolem 200 milionů eur.

– Ať se jedná o jakoukoli částku, podílíme se 10 procenty z celkové investice. Když říkám my, mám na mysli zakládající obce Komunalc, tedy Biograd, Sv. Filip a Jakov, Pakoštane, Pašman a Tkon a zbytek z 90 postů jsou granty – připomíná Colić.

Termín dokončení výstavby biogradské aglomerace je do konce roku 2026. Ředitel Colić je přesvědčen, že tento termín je dosažitelný, pokud budou všechna výběrová řízení dokončena ve stanovené lhůtě. A pokud se o ně hlásí kvalitní dodavatelé, kterých je na trhu stále méně.

Hodnota transakce je 133 milionů eur

Projekt století by měl vyřešit problém zásobování vodou a problém odpadních vod, tedy splašků pro pevninskou a ostrovní část regionu Biograd. Pevninská část zahrnuje město Biograd na Moru a obce Pakoštane a Sveti Filip i Jakov a ostrovní oblast ostrova Pašman, tedy obce Tkon a Pašman. Celkové náklady aglomerace se podle odhadů z doby před dvěma lety pohybují kolem 133 milionů eur, 89 milionů eur na pevnině a 44 milionů eur na ostrovní části.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *