Ode dneška už nebudeme sledovat zprávy z naší ulice a diskutující ze sousedství. Zde je to, co si kolegové z malé obrazovky připravili na ‚sbohem‘





První místní televize v Dubrovníku, Dubrovnik Television, po 18 letech končí svou činnost. Novináři DUTV v čele s šéfredaktorkou Marijou Njavro oznámili na dnešek poslední vysílání pořadu. Dubrovnická televize, kterou spoluvlastní Orsat Zovko a Vlatko Banović, totiž vyhlásila konkurz a zaměstnancům nebyly vyplaceny mzdy za letošní leden, a jak Njavro svým divákům sdělila ve zprávě, pochybují, že ji dostanou za února také.

DUTV byla jejich první televizí pro obyvatele Dubrovníku a jsou k ní citově spjati. Založil ji před osmnácti lety televizní bard Dragan Banović, kameraman, který pracoval pro nejslavnější světové agentury, a jeho exkluzivní záběry ostřelování Dubrovníku za Vlastivědné války obletěly svět. Špičkový profesionál, jehož „nejcennějším“ aktivem byl mobilní telefon a kontakty v něm a který nezištně vycházel na pomoc svým kolegům, si v roce 2005 v Dubrovníku troufl na něco nemožného. Založil soukromou televizi, která nabízela divákům, svým spoluobčanům vše, co v celostátní televizi nebylo. A Dragan „bodl doprostřed“. DUTV byla široce sledovaná v širší oblasti Dubrovníku právě kvůli jejímu místnímu obsahu, zprávám ze všech ulic a partnerům ze sousedství. Byl to životní projekt Dragana Banoviće, který šel z kopce poté, co v roce 2013 zemřel zakladatel Dubrovnické televize.

Po jeho smrti se jako spolumajitel objevil Orsat Zovko z Dubrovníku, který jako manažer Cro Cap Mirka Filipoviće nahradil obchod s animovaným filmem a dětské televizní kanály Orlando Kids a Bambino propagací bojových umění a stal se majitel mezinárodních televizních kanálů bojových umění jako Wataa, Fight Channel World a konečně jeden z největších propagátorů Final Fight Championship (FFC). Jenže zřejmě ani jeho velké zkušenosti a nasazení nedokázaly místní televizi udržet na nohou. Znalci příležitostí se tomu nediví, protože pro mediální společnosti to ve městě, které žije výhradně turismem, tedy exportním průmyslem a ve kterém je desítka lokálních webových portálů, dvě lokální televize, několik rádií, opravdu není jednoduché. fungují čtyři místní tištěné týdeníky.

Že Dubrovnická televize klopýtá, bylo vidět na začátku roku, kdy ji opustil tehdejší ředitel Tomislav Tabak, který veřejně obvinil majitele, že svými obchodními tahy zpečetili osud první dubrovnické lokální televize. Redaktoři DU TV se pak postavili svým majitelům a odvděčili se obviněním Tabaka. Pak se ozval sám Zovko a zavolal tabaku, že šest měsíců ničil dubrovnickou televizi, která, když ji převzal, měla být odstavena. – Převzal jsem zastaralou televizi, která produkovala směšných 15 minut zpráv denně a ne v přímém přenosu. Reprízy repríz se vysílaly na super zastaralém zařízení v prostoru, který vypadal spíš jako polorozpadlý byt než televize. Stabilizoval jsem společnost, zdokonalil celý byznys, koupil nové prostory, postavil studio a přivedl DUTV na úroveň, která nikdy předtím nebyla – řekl před dvěma měsíci Orsat Zovko. Ať je to jakkoli, obyvatelé Dubrovníku přišli o jednu ze svých místních televizních stanic, ale co je důležitější, jeho novináři, kameramani, technici a další zaměstnanci nedostali zaplaceno a jejich účty se hromadí, stejně jako nám všem.

Vážení diváci, děkuji za pozornost

– Obrátili jste se na nás se svými problémy, když instituce selhaly, a my jsme obětavě pracovali na místě právě kvůli vám. Tento konec nás mrzí, ale zůstáváme doufat, že naše práce nebude zapomenuta. Kdo je zodpovědný za situaci, ve které se nacházíme? Odpovědí je jistě mnoho, ale zůstaneme zodpovědní a důstojní, takže nebudeme na nikoho ukazovat prstem – řekla Danijela Demarin Hasanović.

– Žádný ze zaměstnanců nedostal za leden mzdu a podle informací, které nám poskytl většinový vlastník, je nepravděpodobné, že dostaneme zaplaceno za vše, co jsme v únoru udělali. Nikdo z nás nedostává mzdu za přesčas a ani jsme o ni nikdy nežádali. Tuto práci děláme z lásky, ale nežijeme jen z lásky, proto věříme v instituce právního státu a uděláme všechny kroky, abychom dostali zaplaceno za vše, co jsme doposud udělali. Vážení diváci, děkujeme vám za vaši pozornost a věrnost po dlouhých 18 let – řekla Marija Njavro.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *