Zadarská župa má k dispozici 25,6 milionů EUR z programu ITP na projekty na ostrovech. Segarić: „Toto je skutečně jedinečná příležitost“





Zadarská župa zveřejnila veřejnou výzvu k podávání žádostí o účast v předvýběrovém řízení způsobilých žadatelů a návrhů integrovaných projektů za účelem realizace územní strategie pro oblast ostrova Zadarská župa.

Předmětem této výzvy je předvýběr oprávněných žadatelů z území kraje na investice, které budou financovány v rámci Integrovaného územního programu (ITP) 2021-2027. na ostrovech. Konkrétně na rozvoj chytrých a udržitelných ostrovů v ITP na národní úrovni bylo vyčleněno celkem 150 milionů eur, z toho 25,6 milionů eur tvoří granty, které budou k dispozici pro ostrovy Zadarské župy.

„Je to skutečně jedinečná příležitost, protože dosud nikdy neexistovala tak velká finanční příležitost pro ostrovy Zadarské župy. Konkrétně jde o více než 25 milionů eur v grantech, které budou pro naše ostrovy dostupné prostřednictvím projektů, které svou realizací přispějí ke zlepšení kvality života a práce v několika ostrovních městech a obcích. Cílem je propojit ostrovy prostřednictvím spolupráce a vyřešit výzvy a problémy, které se ostrov od ostrova liší,“ uvedl krajský ředitel pro zemědělství, rybolov a fondy EU. Daniel Segarič.

Uzávěrka pro podávání žádostí je 8. března 2024 a minimální výše grantů na projekt je 500 000 EUR. Cílem je vytvořit seznam předem určených žadatelů a prioritních návrhů integrovaných projektů, kteří se budou moci ucházet o omezenou výzvu k předkládání návrhů projektů pro přidělení dotace a přímou alokaci za účelem realizace územní strategie pro oblast ostrov v kraji.

„Vzhledem k tomu, že v Zadarské župě máme 150 ostrovů a ostrůvků, je jasné, že ostrovy jsou vždy v centru našeho zájmu a že jedním z našich základních cílů je udržet na nich obyvatele. A aby obyvatelé zůstali, je nutné zajistit kvalitní podmínky pro život, s důrazem na kvalitní infrastrukturu a pracovní místa. Zadarská župa je jednou z těch, které do infrastruktury svých ostrovů investují určitě nejvíce. Všechny tyto investice samozřejmě vyžadují značné finanční prostředky a většina peněz na rozvojové projekty je stále k dispozici z evropských fondů. Jde o peníze, které je potřeba zdůvodnit dobrými a kvalitními projekty, a to je pro nás skvělá příležitost pokračovat v realizaci rozvojových projektů s využitím prostředků z Integrovaného územního programu“, upozornil prefekt. Božidar Longin připomínajíc, že ​​Zadarská župa byla první v Chorvatské republice, která přijala, navrhla a přijala Územní strategii rozvoje ostrova jako dodatek k Plánu rozvoje župy Zadar na období 2021–2027, v němž je definován strategický investiční rámec.

„Významnou roli při přípravě veřejné výzvy a všech potřebných strategických dokumentů sehrála Agentura rozvoje Zadarské župy ZADRA NOVA. Také bychom rádi poděkovali vládě Chorvatské republiky, ministerstvu pro místní rozvoj a fondy Evropské unie a ministru Šimovi Erlićovi za mimořádně úspěšnou spolupráci při realizaci všech kroků k zajištění toho, aby se fondy EU dostaly na naše ostrovy“, zdůraznil Prefekt Longin.

Specifické potřeby ostrova v oblasti sociální, veřejné a podnikatelské infrastruktury, ochrany životního prostředí, adaptace na změnu klimatu, zhodnocování kulturního dědictví a služeb, podpora energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie – to jsou příklady projektů jejichž realizace je na ostrovech plánována díky prostředkům z fondů Evropské unie a které navrhli zástupci obcí a měst, které mají ostrovy ve svém složení.

Oprávněnými žadateli v rámci této veřejné výzvy k předvýběru jsou místní a regionální samosprávné celky (obce, města a kraje), veřejné obchodní společnosti, obchodní společnosti ve veřejném vlastnictví, hasičské organizace, civilní ochrana, turistické sdružení a veřejné instituce. Oprávněnými žadateli mohou být i partneři v jiných projektech, přičemž partnery mohou být kromě zmíněných také krajští koordinátoři, organizace občanské společnosti a náboženské komunity. Na jednoho žadatele jsou povoleny maximálně tři (3) návrhy projektů, přičemž počet účastí v projektech jako partner není omezen.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *