Chorvatská jachtařská liga mistrů začíná: Rekordních 22 posádek na začátku nové sezóny CRO Melges 24 Cup v Biogradu





Čtvrtá sezóna nejsilnější chorvatské plachtařské soutěže CRO Melges 24 Cup startuje tento víkend (2. a 3. března) v Biogradu s rekordními 22 registrovanými posádkami.

Briva Sailing Club jako pořadatel bude hostit více než 100 jachtařů, včetně velkých jmen chorvatského jachtingu jako Karl Kuret, Ante Ćesić, Tomislav Bašić, Ivan Kljaković Gašpić, Ante Botica. A nutno podotknout, že klub Biograd jako jeden z prvních v Chorvatsku podpořil vznik jachtařské soutěže, která spojí všechny jachtaře a dá jim možnost soutěžit na stejných plachetnicích.

Náš příběh CRO Melges 24, který úspěšně pokračuje již čtvrtým rokem, začal v Biogradu v roce 2021. Jako prezident Chorvatského svazu třídy Melges 24 jsem rád, že každým rokem rozšiřujeme základnu posádek, které přijíždějí na pohárové regaty. Konkrétně Biograd CRO Melges 24 Cup ve svém prvním vydání měl na startu 10 posádek a letošní regata má 22 přihlášených. Za velmi krátkou dobu jsme vyrostli o více než 100 procent, což ukazuje, jak atraktivní se pro naše jachtaře stalo monotypové jachting, pyšní se Luka Šangulin, člen organizačního výboru regaty.

Na letošní rok je naplánováno sedm regat, které se budou konat podél pobřeží, od Opatije po Split, s partnerstvím Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitálního studia Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitální agentura, EmergenSea a Dustom Sails. Absolutním vrcholem sezóny bude Mistrovství Evropy třídy Melges 24 ve Splitu, které je na programu koncem září a začátkem října.

Chorvatsko zažilo během několika let skutečný boom v Melges 24. Díky této „melgesmánii“ se naše flotila stala jednou z největších na světě v této třídě. Naše regaty jsou mimořádně dobře organizované a konkurenceschopné, což uznala i světová organizace Melges 24. Zájem zahraničních posádek o EP ve Splitu je velký, což jistě povede k další popularizaci této třídy na Jadranu, upozornil Luka Šangulin.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *