Eurostat odhaluje nová data za únor: nejvíce vzrostly ceny v Chorvatsku, výrazně více než ve zbytku EU





Inflace v eurozóně v únoru také mírně oslabila a sesunula na 2,6 procenta a Chorvatsko vyniklo nejvyšším nárůstem spotřebitelských cen, ukázaly v pátek předběžné výpočty Evropského statistického úřadu.

V lednu činila meziroční míra inflace v eurozóně měřená harmonizovaným indexem spotřebitelských cen (HICP) 2,8 procenta.

Růst cen v prosinci loňského roku poprvé od jara zrychlil a dosáhl 2,9 procenta, a to díky výraznému zdražení potravin.

Meziměsíčně ceny v eurozóně v únoru vzrostly o 0,6 procenta. V lednu se oproti prosinci snížily o 0,4 procenta.

Ceny čerstvých potravin vzrostly v únoru proti stejnému měsíci loňského roku o 2,2 procenta, mnohem mírněji než na začátku roku, kdy byly dokonce o 6,9 procenta dražší než před 12 měsíci.

Protiváhou mírnějšího zdražování potravin byl výrazně mírnější pokles cen energií, o 3,7 procenta oproti loňskému únoru. V lednu byla o 6,1 procenta levnější než na začátku roku 2023.

Bez započtení energií a čerstvých potravin činila meziroční míra inflace v eurozóně v únoru 3,3 procenta a byla o 0,3 procentního bodu nižší než v lednu, což odráží mírnější růst cen průmyslového zboží.

Skok v Chorvatsku

Chorvatsko zaznamenalo v únoru podle údajů Eurostatu nejsilnější růst spotřebitelských cen na meziroční úrovni měřeno HICP, a to o 4,8 procenta, stejným tempem jako v lednu.

Na měsíční úrovni ceny měřené HICP vzrostly v Chorvatsku v únoru o 0,3 procenta. V lednu zaznamenaly stejný procentní pokles.

Index spotřebitelských cen Národního statistického úřadu ukazuje, že ceny v Chorvatsku vzrostly v únoru o 4,1 procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Meziměsíčně byly podle DZS navýšeny o 0,2 procenta.

Do skupiny zemí eurozóny s nejvýraznějším meziročním růstem spotřebitelských cen v únoru měřeno HICP patří Estonsko a Rakousko s mírou inflace 4,4 a 4,2 procenta.

Meziročně nejmírněji vzrostly v únoru ceny v Lotyšsku a Itálii, a to o 0,7 a 0,9 procenta.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *