Michail Shelkov, největší světový producent titanu a čestný občan Mljetu, prodává svůj oblíbený hotel v Dubrovníku





Hotel Zagreb, jeden z nejkrásnějších a nejstarších hotelů v Dubrovníku, je na prodej. Potvrdila to Doroteja Ivanjko, ředitelka společnosti Renesansa, která Hotel Zagreb vlastní. Hotel Zagreb na promenádě Lapad Uvale je jen jednou z mnoha nemovitostí v oblasti Dubrovníku, které vlastní tato společnost, tedy ruský podnikatel Michail Shelkov, majoritní akcionář společnosti VSMPO-AVISMA, největšího světového výrobce titanových produktů v leteckém průmyslu. v letadlech Boeing a Airbus. Po vypuknutí rusko-ukrajinské války je jedním z mála ruských oligarchů, kteří nebyli pod sankcemi.

Shelkova společnost Renesansa působí v oblasti Dubrovníku od roku 2005 a Hotel Zagreb koupila v roce 2010 již zkrachovalá stavební společnost PGM Ragusa a v roce 2019 plánovala jeho rekonstrukci. Těsně před pandemií byl hotel vyprodán. a hotel byl připraven na důkladnou rekonstrukci. Bohužel se tak zatím nestalo.

Shelkova společnost má kromě hotelu Zagreb, jak jsme již psali dříve, další nemovitost v Dubrovníku a tři nemovitosti na Mljetu a zemědělský pozemek s domem v Konavle v Lovornu. I když je Shelkov sebepodceňující do té míry, že ho ani mnoho zaměstnanců nikdy nevidělo a ani nebyl odhalen v médiích, je Shelkov v Dubrovníku známý jako „Mljetski Rus“, kterého všichni chválí díky řadě akcí a darů, které podnikl. s místními a pro místní se po Dubrovníku šíří fáma, že je brával dokonce na fotbalové zápasy do Londýna a v roce 2016 byl za zásluhy o celkovou kvalitu života místní ostrovní komunity prohlášen čestným občanem Mljetu. Shelkov je také velkým dárcem v Dubrovníku.

V roce 2021 byla podepsána pětiletá dohoda o spolupráci mezi Renesansou a dubrovnickou nemocnicí s Dubrovnik General Hospital, která se zavázala ročně darovat nemocnici v celkové výši 1,8 milionu HRK na nákup nejmodernějších lékařské vybavení a pro další vzdělávání a programy profesního rozvoje pro dubrovnické lékaře.

Společnost Renaissance podepsala před pandemií s ministerstvem státního majetku smlouvu na pronájem a rekonstrukci vily Aurora v Trstenu a bývalého letoviska na ostrůvku Jakljan, ale všechny tyto plány a investice zastavila pandemie. Společnost Renaissance se vzdala pronájmu v Jakljanu, i když zde již byly provedeny některé přípravné práce na renovaci, a ředitel Ivanjko pro Dubrovnik Vjesnik potvrdil, že renovace Vila Aurora začne brzy. Jedná se o vilu postavenou na mimořádném místě v blízkosti arboreta v Trstenu, která má rozlohu 1000 metrů čtverečních a 11 000 metrů čtverečních lesa:

– Po dlouhém čekání má Villa Aurora platné stavební povolení na renovaci celého areálu, a to z ledna 2024. Projekt dále rozpracováváme a v plánu je zahájit rekonstrukci, jakmile to okolnosti dovolí – on odpovídá na náš dotaz. Již dříve jsme psali, že nájemce zpracovával dokumentaci k tomuto objektu ve spolupráci s odborem památkové péče Ministerstva kultury v Dubrovníku a Správou ochrany kulturního dědictví, neboť se jedná o lokalitu, kde se nacházejí přírodní zdroje a chráněné kulturní památky. dědictví regionu Dubrovnik by mělo být zhodnoceno.

V posledních letech si i přes krizi a uzavřená zařízení udržela společnost Renaissance většinu zaměstnanců a je skutečným příkladem pro ostatní majitele nerekonstruovaných hotelů. Renesance totiž od uzavření hotelu v roce 2019 až do současnosti pravidelně udržuje krásný hotelový park. Vzácné dubrovnické palmy, které přežily mor palmového zavíječe, jsou zdravé díky pravidelné péči renesančních zaměstnanců po mnoho let.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *