New Ars Adriatica: stavba katedrály sv. Stošija, postava sv. Poutník, kulatý kříž sv. Fran…





Na univerzitě v Zadaru se dnes uskutečnila prezentace 13. čísla časopisu Ars Adriatica. Jednou ročně vychází časopis katedry dějin umění, ve kterém jsou publikovány recenzované vědecké a odborné články z oblasti dějin a teorie umění. Je indexován v předních databázích jako Scopus a Web of Science a na konci loňského roku byl zařazen do italského seznamu vědeckých časopisů, které jsou hodnoceny z hlediska vědeckého pokroku.

– Naším zájmem je být ještě více přítomni v italské vědecké komunitě, a proto je to pro nás velké uznání. Chtěl bych poděkovat všem spolupracovníkům, kteří přinášeli nové nápady, těm, kteří jsou stále s námi, ale i vedení univerzity a vydavatelskému úřadu, kteří nás finančně podporují, když prostředky ministerstva nestačí, ale i rady, abychom Ars Adriatica by mohla být vyrobena podle standardů vědeckého publikování, řekl v úvodním projevu šéfredaktor Assoc. Ph.D. Meri Zornija.

Moderátorka časopisu, docentka Ph.D. Damir Tulić upozornil, že je to spolu s Díly Ústavu pro dějiny umění nejlepší chorvatský časopis v oblasti dějin umění. Toto číslo obsahuje 21 článků na téměř 400 stranách, mezi nimiž jsou i cenné vědecké práce a recenze knih. Místní veřejnost si se zájmem přečte podrobnosti o stavbě katedrály sv. Více o důvodech, proč byl postaven jak ve 12., tak ve 13. století. Katedrála byla většinou postavena v době arcibiskupa Periandra a rozšířena až po vysvěcení v roce 1285.

Nikola Jakšić ukázal, že Neriho iniciála D byla v literatuře zadarských františkánů chybně interpretována, protože nebylo uznáno, že současně zobrazuje dvě související události z Lukášova evangelia, Zvěstování Zachariášovi a Narození Jana Křtitele. Pavuša Vežić je autorem článku o ugljanském polyptychu františkánského kláštera sv. Jeronýma, významné dílo gotického malířství v Dalmácii. Je na něm dvacet devět obrazů s postavami světců. Jediný světec, který není rozpoznán, ale je prezentován v podobě poutníka, prozrazuje Vežić, je svatý Pelegrin.

Ars Adriatica uzavírá linka Any Mišković o repatriaci či navrácení ukradeného gotického kulatého kříže z kláštera sv. Fran do vlasti.

– Naše Marijana Kovačević, jedna z iniciátorek Ars Adriatica, poznala na fotografiích ukradeného kříže postavu Elizabety Kotromanić a připsala ji zlatníkovi Franjovi z Milána. Na základě její publikace bylo ukradené dílo v La Spezia uznáno profesorem Donalem Cooperem a po řadě jednání bylo letos v létě vráceno do Zadaru, řekl Tulić a uzavřel, že katedra a univerzita mohou být na takový časopis hrdé. .





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *