‚Březen se neblíží…‘ Sobota bude velmi proměnlivá, naše rada zní – nechoďte ještě do myčky, bude více afrického deště





I když si na začátek kalendářního jara budeme muset ještě chvíli počkat, jaro dnes klimatologicky dorazilo, byť atmosféra působí dojmem, že je tu s námi už dlouho.

Po zklamaném únoru pro všechny milovníky zimy, který se nad naší oblastí, ale i ve zbytku Evropy (kromě Skandinávie) utopil v šedi neobvykle teplé zimy, nás čeká měsíc, kterému lidé příliš nevěří. , jde tedy pravděpodobně také o pozdní legendu meteorologie Milan Sijerković zvaný Lažac a mezi lidmi je známé i oblíbené meteorologické úsloví: „V březnu není vidět, když pláče, ani když se směje…“ Zřejmě v narážce na zimní scénáře, které v březnu nejsou ojedinělé.

Největší meteorologickou zajímavostí tohoto měsíce jsou jistě tři březnové bouřky, pro které jsou „rezervovány“ termíny 7. a 14. a 21. března a podle jiné (populární) teorie jsou to data 7. a 17. března. a 27. března.

Proměnlivý (jarní) víkend

Spolu s jarními teplotami (rtuť teploměru se v Dalmácii vyšplhala přes 21 C ve stínu) přineslo finále února ze srdce africké pouště špinavý déšť, kvůli kterému auta Dalmatinů vypadají, jako by ani nebyla. během měsíců navštívil myčku aut. S mytím aut radíme ještě chvíli počkat, protože delší stabilizace počasí v následujících dnech následovat nebude.

Sobota bude v Dalmácii velmi proměnlivá, střídat se budou období zatažená a slunečná a zejména v severní Dalmácii je třeba počítat s nestabilitou v podobě občasného deště a krátkých přeháněk.

Srážky budou lokálního charakteru, takže by na některých ostrovech a oblastech podél pobřeží mohly zcela chybět. Mírný jižní vítr nebude v sobotu překážet námořní dopravě, ale přispěje k mírně horší biometeorologické situaci v našem regionu. Přestože i během soboty bude možnost popíjet kávu na plotech, neděle je rozhodně naší volbou pro nejrůznější outdoorové aktivity.

V neděli bude v jižní Dalmácii v ranních hodinách zvětšená oblačnost, ale tam by se měl obzor rychle vyjasnit, takže v neděli bude nad mraky převládat slunce. V druhé části neděle jih zesílí jako úvod do nového pondělního cyklonu a směrem k večerním hodinám budou jeho hodnoty stále vážnější, takže by mohl být aktivován „meteorologický VAR“ – meteoalarm znovu. Maximální denní teploty vzduchu v Dalmácii na víkend dosáhnou příjemných 16 C, přičemž minimální teploty klesnou pod 10 C pouze ve vnitrozemí Dalmácie.

Destabilizace na začátku týdne

Poté, co se únor nepovedl, všechny oči se upírají na březen a víří strach zemědělců a ovocnářů, že by tak extrémně vysoké teploty mohly následovat pro vegetaci šok v podobě chladu a mrazu.

Obavy jsou (v tuto chvíli) neopodstatněné, protože na předpovědních mapách na dalších 10 dní není žádný náznak chladného počasí, ve skutečnosti bude skutečné jarní proměnlivé počasí pokračovat.

Hned na začátku příštího týdne nás čeká nová destabilizace počasí a cyklóna z Janovského zálivu, se kterou do Dalmácie dorazí nové srážky a místy s přívaly bouřek bude také velmi silně foukat od jihu. , takže je jisté, že by mohly nastat problémy ve vývoji námořní dopravy, proto pravidelně sledujte aktualizace meteorologického alarmu DHMZ.

V dohledu není dlouhodobější stabilizace počasí, po většinu příštího týdne setrvá nestabilní jarní počasí, a když je řeč o slunci, zmiňme také, že nejoptimističtější americký model GFS je ohledně oslunění.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *