Sláva Lucićovi, ale měl Feral Tribune a prominentní kolegy a novináře, kteří mohli být pozváni!





Panely pod společným názvem „REBEDU“, které se konají v Dubrovníku od 7. do 9. března, se dostaly pod palbu, protože mezi pozvanými nejsou žádné ženy, přestože se panely konají právě včas na Mezinárodní den žen. Letošní ročník nese název „Kup mi, mami, jednu malou válku!“.

Byli vyhlášeni jako panelisté Viktor Ivančič, Boris Dežulović, Drago Bojic, Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Milivoj Bešlin, Nebojsa Zelić, Igor Štiks, Zoran Predin, Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesic, Fedja Štukan, Dragan Bursać, Sinan Gudžević a Tarik Haverić. V rámci programu byl vyhlášen satirický kabaret u příležitosti 60. narozenin Predrag Lucić.

Pero Mrnarević mezitím se jako pořadatel omluvil s poukazem: „Mrzí mě, že tím, že jsem 8. března sestavoval letošní program REBEDU, ve kterém jsou všichni účastníci panelové diskuse muži, nechtěně ubližuji ženám, jejichž práci normálně ocenit, a mezi nimi jsou i tací, kteří budou naším hostem.“

Sociolog z Dubrovníku Nikolina Hazdovac Bajić vyjádřila se k tomuto případu.

– Je chvályhodné, že levicově smýšlející intelektuálové se v Dubrovníku již několikrát setkali, věřím, že je to pro naše město dobré. Tentokrát se to však děje na Den žen a nejsou tam žádné ženy?! Je to velmi symptomatické! Myslím, že je to čirý ‚hrubý omyl‘ organizátorů, něco, co jednoduše přehlédli, když celou akci organizovali. Také tento dohled sám o sobě mluví za mnohé. Pokud je uspořádána schůzka na jakékoli téma bez pozvání jediné ženy, vysílá to zprávu, že ženy jsou stále ve „slepém úhlu“. Pokud již nejsou na taková setkání zváni spontánně, pak si myslím, že by měli být pozváni úmyslně. Protože bez ohledu na to, o čem mluvíme, není dobré zcela vyloučit ženský pohled. To už dávno říkaly feministky: bez ženské perspektivy vidíme jen polovinu obrazu, tak to prostě je. Nemohu uvěřit, že v Dubrovníku i mimo něj není dostatečný počet kompetentních žen, které by nemohly mluvit na toto nebo jakékoli téma. Na jednu stranu souhlasím s tím, že to byla ‚hrubá chyba‘, pochybuji, že to bylo úmyslně nebo z nějakých provokatérských pohnutek, ale myslím si, že v jakékoli sféře dnešní společnosti je třeba zahrnout i ženy. Pokud ne spontánně, tak to musí být záměrně, říká Hazdovac Bajić.

Mrnarević, který chtěl opomenutí napravit, následně pozval například panelisty Sanja Sarnavka která prohlásila, že se nezúčastní.

– Myslím, že je to přechod z jednoho gaffe do druhého. Uvědomil si chybu a ukazuje, že to nebylo úmyslné. Na to se ale mělo myslet dříve. Na druhou stranu chápu, proč pozvaný nechtěl reagovat. Mužská a ženská zkušenost jsou dvě různé zkušenosti, z historie víme, že ženy jsou v úplně jiné situaci. Dnes se některé věci mění, vlastně se změnily hodně. Nedá se říct, že by ženy byly v mnohem horším postavení, než byly dříve, ale i tato situace nám ukazuje, že na některých věcech je ještě potřeba zapracovat. Stejně tak oceňuji skutečnost, že se Mrnarević omluvil, čímž znovu potvrdil, že to udělal, protože o tom nepřemýšlel, ale je to něco, na co se dnes musí myslet, poznamenává Hazdovac Bajić.

Specialista na komunikaci z Dubrovníku Đorđe Obradović také poukazoval na toto organizační selhání.

– Předpokládám, že organizátoři festivalu věnovaného novináři, spisovateli, režisérovi, herci, zpěvákovi a nemluvě o všestranné tvůrčí osobnosti Predragu Lucićovi, neměli v úmyslu vytvářet negativní publicitu výběrem účastníků, mezi nimiž nejsou ženy . Ale to se stalo. Osobně mohu souhlasit s jejich vysvětlením, že byli vedeni především tím, že volali lidé blízcí Lucićovi, zakladatelům novin Feral Tribune, kteří byli muži, ale Feral Tribune měli také prominentní kolegy a novinářky, na které by mohli myslet. Osobně si nemyslím, že je nutné počítat, kolik mužů a žen je na schůzce a dbát na to, aby si byli uměle rovni, ale při zohlednění účastníků, kteří se zabývají určitým tématem, zda chtějí, resp. ne, logicky mezi nimi musí být žena právě ten fakt, který mnozí potvrdili a prokázali úspěchy, a ne genderem nebo genderovou rolí, zdůrazňuje Obradović, který dodává:

– Vzhledem k tomu, že se účastním setkání v komunikačních vědách, vím, že je na nich většinou více žen než mužů, stejně jako na studiích, kde učím, je více studentek než studentů, proto doporučuji organizátorům pozvat následně kolegyně kdo a jak by mohl dostatečně říci o Predragu Lucićovi, žurnalistice, literatuře, divadelním umění, politických a sociálních hnutích v různých obdobích. Věřím, že tento festival a jeho účastníci vyvolají ve veřejnosti mnoho kontroverzí, jaké způsobil Predrag Lucić za svého života, takže pohlaví účastníků ustoupí do pozadí, uzavírá dubrovnický komunikátor.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *