Co se děje s policejním vyšetřováním polití dvou primátorových aut barvou? Dukić škody nehlásil, ale ani město Zadar. Proč?





Policie stále pátrá po osobě nebo osobách, které dvě auta zadarského starosty natřely zelenou barvou Branko Dukić před jeho domem ve Stanovi před deseti dny.

– Vzhledem k tomu, že hmotná škoda na vozidlech nebyla spáchána a ani sám poškozený nepodal protokol o škodě, nemá policie důvod provádět šetření z moci úřední. Po pachateli či pachatelích ale stále pátráme a zjišťujeme všechny okolnosti události pro případ, že by někdo škodu nahlásil. Pokud pachatele odhalíme a škoda nebude nahlášena, budeme o všem informovat příslušné státní zastupitelství ve zvláštní zprávě. Pokud bude škoda nahlášena, a zjistíme odpovědnou osobu nebo osoby, bude na ně podáno trestní oznámení – vysvětlili nám ze Zadarské policie.

21. února, v ranních hodinách před odchodem do práce, si starosta Dukić všiml, že jeho osobní vůz a služební vůz Volkswagen T-Roc zaparkovaný na jeho dvoře jsou pokryty barvou. Starosta o události informoval policii, která zahájila vyšetřování pro trestný čin poškození cizí věci. I když však první odhady naznačovaly, že škody na autech mohou být značné, protože lak zasáhl obě vozidla, ukazuje se, že k žádné velké škodě nakonec nedošlo.

Snažili jsme se také u starosty Dukiće zjistit, zda je pravda, že auta nebyla poškozena, a dostali jsme vysvětlení z kanceláře starosty.

– Škoda na starostově soukromém vozidle byla nepatrná. Podařilo se mu odstranit lak a auto vyleštit. Starosta škodu nenahlásil a neměl ani komplexní pojištění – řekl nám starosta Ante Ćurković.

– Pokud jde o oficiální vozidlo značky Volkswagen, je kryto komplexním pojištěním, které přiznalo škodu ve výši 600 eur. Škodu nahlásilo město Zadar jako majitel vozu, tedy oficiální řidič, který toho rána po dvouhodinovém vyšetřování kriminální policií odvezl vůz k opravě do pojišťovny – dodal.

Pokud byla škoda nahlášena na služebním voze, měla by policie pokračovat ve vyšetřování trestného činu, který je stíhán z moci úřední. Tuto informaci jsme se pokusili ověřit na PU Zadar, kde nám sdělili, že nemají zprávu od Města Zadar o poškození služebního vozu.

– Je možné, že škodu nahlásili pojišťovně, ale do včerejška, do pátku odpoledne, jsme neobdrželi žádné hlášení o poškození služebního vozu Města Zadar – sdělila nám dne mluvčí zadarské policie. sobota Ivana Grbinová.

Závěrem lze říci, že policisté událost stále prošetřují, nikoli však jako služební povinnost pro trestný čin poškození cizí věci, ale s cílem odhalit pachatele. V případě, že by se na to přišlo, a nikdo škodu nenahlásil, mohl zavlažovač vyváznout jen s přestupkovým oznámením.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *