Do Raštane se vrací život: podívejte se, jak Frane Mikulić proměnil dům starého dědečka z roku 1830 v moderní vilu! Příběh je neuvěřitelný





Máme rádi dobrou proměnu. Architektonicky a designově smysluplné a promyšlené. Jeden takový vám dnes představíme. Jedeme do Raštane, místa v obci Sveti Filip i Jakov v Zadarské župě. Jde o přeměnu domu starého dědečka na luxusní vilu. Vnuk si na tuto náročnou práci troufl a postavil si moderní vilu, přes silnici od kdysi oblíbené krčmy tohoto místa z roku 1830, zvané „Kod Frane“, jejímž majitelem byl samozřejmě dědeček, vám přináší D&D.

– Didiho starý dům v Raštani Donji byl dnes zrekonstruován na luxusní vilu. Ves bývala obtížně dostupná, což mělo za následek emigraci místního obyvatelstva. Vesnice se však pomalu vrací k životu, protože lidé stále častěji objevují výhody klidu a života v přírodě. Blízkost moře a města dodává tomuto malému místu přidanou hodnotu – říká nám vnuk stejného jména jako jeho dědeček, Frane Mikulić, který spojil síly s designovou společností SIK a vydal se na přeměnu starého v moderní krásu. Dodává, že se tak rozhodl především proto, že do malých dalmatských vesniček ve velkém vstoupil turistický ruch, takže tento krok byl tak trochu očekávaný a logický.

– Dům si zvenčí zachovává tradiční středomořskou konstrukci, která vrací ducha minulosti. Vybavení a materiály jsou moderní a soudobé a vynikají především prvky vyrobené podle designu SIK, plot firmy RINOX, nábytek firmy ARM a sklářské práce realizované firmou Svijet stakla. Na té vile jsme pracovali na pozemku o rozloze 330 metrů čtverečních, má pět pokojů s koupelnami, centrální otevřený prostor, který zahrnuje obývací pokoj, kuchyň a jídelnu, má velikost 55 metrů čtverečních a zasahuje do venkovní kuchyně a , konečně je tu dvůr s bazénem. Venkovní kuchyně je zmodernizovanou verzí kdysi oblíbeného „ohniska“, která zachovává tradiční prvky prostoru pro bydlení a socializaci. Novinkou je přístavba bazénu, která skvěle doplňuje zrekonstruovanou vilu. Ještě je třeba dodat, že venkovní kuchyně má komín s rožněm, který je v této oblasti obzvláště vyhledávaný – s úsměvem popisuje designérka Kai Ana Matulina ze SIK dizajn pro D&D.

Vnuk Frane nám vysvětluje, že měl možnosti žít ve městě, studoval i v Záhřebu, ale i přes všechny možnosti, které měl, se stále chtěl vrátit do svého rodného domu a začít tam život se svou rodinou.

Kvůli zchátralosti byla budova téměř celá zbourána a adaptována, aniž by se změnily její rozměry. Proces renovace a výzdoby trval o něco déle než dva roky.

Poté, co je vše hotovo, je vnuk Frane velmi spokojený a hrdě poukazuje na své oblíbené detaily ve vile, jako je například podlaha, která je kompletně dokončena technikou mikrocementu. Vynikají zejména prvky vnitřního plotu vyrobeného podle návrhů SIK.

– Jako sochařskou formu jsme použili plot, který se zvedá od přízemí až ke stropu prvního patra. Na tomto prvku se nám líbí především to, že plot v jedné části funguje jako podpěra pro velký pracovní stůl, který funkčně doplnil prostor v chodbě v prvním patře – vysvětluje designérka Sara Rončević Rogić ze společnosti SIK dizajn pro D&D.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *