Z perly Dalmácie se stává megastavba! Výběrové řízení na projekt za miliony eur se chýlí ke konci, zde jsou podrobnosti





V pondělí 4. března 2024 bude prodloužena lhůta mezinárodního výběrového řízení pro potenciální investory, kteří jsou připraveni odkoupit pozemky bývalé továrny na elektrody a feroslitiny za vypsaných zadávacích podmínek a investovat do výstavby bytového a obchodního komplexu v rámci Projekt „Batižele“, který by potenciálně měl vyrůst v novou, elitní čtvrť města Šibenik.

Soutěž měla být původně uzavřena 19. února, ale jak nám řekl ředitel firmy „Batižele“ Nina Kursar, byla lhůta prodloužena o další dva týdny na žádost zájemce, možného investora, který nevěděl o vypsání výběrového řízení, a tak nestihl zpracovat kompletní dokumentaci ve stanovené lhůtě. Z tohoto důvodu byl termín prodloužen do pondělí 4. března.

Jak se dozvídáme od ředitele „Batižely“, zájemci jsou.

– Mohu říci, že jsme spokojeni s projeveným zájmem potenciálních investorů. Měli jsme asi 30 dotazů a uvidíme, zda je naše odpovědi uspokojily a zda budou pokračovat v plánovaném postupu i ve druhé fázi – říká Kursar. Hodně věcí se vyjasní po uzavření výběrového řízení, upozorňuje.

Dvě fáze

Výběr investorů probíhá ve dvou fázích. V první fázi jsou zainteresovaní investoři vyzváni, aby vyjádřili svůj zájem a potvrdili kvalifikaci v souladu se zadávacími podmínkami, a tři týdny poté, ve druhé fázi, která trvá 12 týdnů, rozhodne společnost „Batižele“ doo o výběr kvalifikovaných investorů.

Tři týdny po ukončení první fáze výběrového řízení je rozhodnuto o výběru investorů, kteří pak v průběhu druhé fáze, která bude trvat 12 týdnů, musí předložit závazné nabídky podle definovaných hodnotících kritérií, která musí obsahovat prohlášení obchodních podmínek, rámcový plán, návrh podnikatelského záměru a garanci za nabídku.

Pokud se tedy po uzavření výběrového řízení zjistí, že existují konkrétní nabídky investorů, zjišťuje se jejich kvalifikace s ohledem na finanční a technické schopnosti a kritérium dobré pověsti. Toto hodnocení možných investorů bude trvat šest týdnů.

Investorem může být jednotlivá společnost nebo konsorcium a společnost Batižele doo prodá vybranému investorovi pozemky v areálu bývalé Továrny na elektrody a feroslitiny o celkové výměře cca 27 hektarů převážně pro bydlení. stavby a pozemky pro veřejnou infrastrukturu a na zbývající část pozemku s investorem podepíše smlouvu o právu stavby na 75 let (!).

Počáteční kupní cena pozemků pro výstavbu bytových domů je 562,68 eur za metr čtvereční a pro výstavbu komunální infrastruktury 186,53 eur za metr čtvereční. Počáteční poplatek za právo stavby je 2,24 eur/m² za rok.

– Potenciální investoři předkládají návrhy svých stavebních záměrů, které musí být v souladu s našimi požadavky, protože město má pro investory stanoveno určitá veřejná zařízení a navíc vše musí být v souladu s Generálním územním plánem města, který stanoví směrnice pro tvorbu plán rozvoje města pro tuto oblast. A co je zvláště důležité, rád bych zdůraznil, že není pravda, jak někteří tvrdí, že město dalo investorům volnou ruku k definování obsahu na pozemcích bývalého TEF. To je prostě nesprávné, protože je známo, že veřejná zařízení, o která mají občané Šibeniku zájem, musí být 40 procent ve srovnání s 60 procenty obytných a komerčních – vysvětluje Nina Kursar.

Milionová pokuta

Mezitím je areál TEF, zatímco čeká na budoucí investory, kteří by měli provést sanaci pozemku, stále skládkou nebezpečného i zdravotně nezávadného odpadu, který zůstal v továrně po nikdy nedokončené dekontaminaci. ta oblast. Před více než měsícem jsme se zeptali šibenického šéfa správy městského majetku Tihomir Paškov za vyjádření k nákladům na dosud provedenou sanaci a množství strusky, která se ještě na ploše TEF nachází.

Konkrétně před deseti lety byla část šibenické strusky odvezena do Biljane Donje (Černý kopec), ale místní se postavili na nohy kvůli ohrožení lidského zdraví a životního prostředí tímto kontaminantem, který byl vyložen na jejich „dvoře“ bez ptát se. Odvolali se také k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku a spor vyhráli a na základě rozhodnutí Evropské komise musela Chorvatská republika okamžitě odstranit strusku z toho místa, protože se zjistilo, že je to opravdu nebezpečné pro zdraví lidí. Vzhledem k tomu, že toto nebylo dosud realizováno, bude muset Chorvatská republika zaplatit milionové odškodnění za nedodržení rozhodnutí EK a samozřejmě odstranit sporný „černý kopec“ z Biljany Donji, který vláda hl. Chorvatská republika přijala a zavázala se provést.

Před měsícem jsme se zeptali šéfa Paškova, jak vysvětlil, že stát přijímá všechna nebezpečí, která hrozí obyvatelům Biljan Donji, a zavazuje se urychleně odstranit strusku z tohoto místa, zatímco vedení města Šibenik tuto strusku toleruje léta místo toho, aby byl odstraněn z pozemku TEF , ačkoli se nachází de facto uprostřed vilové čtvrti (Crnica – Njivice). Zajímalo nás také, jaké firmy se podílely na sanaci nebezpečného a ostatního odpadu z bývalé továrny a proč bylo v Plánu odpadového hospodářství v Chorvatské republice 2017-2022 uvedeno, že lokalita byla v roce 2015 sanována. Poté společnost OIKON v roce 2018 ve své studii uvádí, že na další sanaci je potřeba další milion HRK, a společnost ARUP v roce 2023 v nejnovější studii zadané Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj odhaduje, že na konečnou sanaci je potřeba investovat více kolem 3 milionů eur.

Dnes je tedy všem, včetně Města, zcela jasné, že pozemek TEF nebyl plně sanován, ale není zde žádná obava o zdraví občanů a životního prostředí, což stát uznává a akceptuje v případě Biljana Donjiho. , i když jde o stejné náklady. Nikdy jsme nedostali odpovědi na všechny ty otázky, které jsme poslali vedoucímu Paškovovi.

Smíšené použití

Tak jsme o ně požádali starostu Željko Burić.

– Vše je uvedeno ve studiích vlivu na životní prostředí vypracovaných OIKON a ARUP, které si najala Evropská banka, nikoli město. Toto území je pro investory naprosto připraveno – tvrdí starosta a dodává:

– Takzvané neuralgické body, zavedené body znečištění, a to se týká především dehtové jámy, jsou dlouhodobě definovány tak, že se jich nelze dotýkat, právě proto, aby se předešlo možné destrukci, ale aby byly ponechány budoucím investorům k sanaci. A na tom není nic sporného – řekl Burić rozhodně.

A pokud jde o náklady, uvádí:

– Jedná se o inertní stavební materiál, který již byl použit při sanaci centrální skládky v Bikarac. Na TEF existuje plán nakládání s tím odpadem v hromadách, protože se jedná o tzv zdravotně nezávadný odpad a mohu říci, že větší část té strusky bude využita na skládkách v Bikaraci, které budou připravovány k sušení, a ta likvidace bude relativně finančně nenáročná, protože náklady se snižují pouze na odvoz z z jednoho místa na druhé.

Co bylo odvezeno do Biljane Donje, jestli to byla zpracovaná nebo nezpracovaná struska, to opravdu nevím a nechci vědět a v tuto chvíli to s výběrovým řízením zcela nesouvisí. TEF je připraven pro investory podle kritéria PAU, tzv. aromatických uhlovodíků, a všech ostatních prvků znečištění s ohledem na budoucí účel tohoto prostoru, který nebude zónou pro pěstování zemědělských plodin, tedy potravin, ale zóna smíšeného využití, bydlení, sport, rekreace. Očekávám – říká starosta – že do léta budeme mít investory v celém areálu bývalého TEF a že se konečně začne realizovat projekt „Batižele“. Věřte, že nikdo by nebyl spokojenější než já, kdyby ten prostor byl již vyčištěn od strusky a rozestavěn, ale naplňuje mě to spokojeností, stejně jako skutečnost, že jsme ve fázi hledání investorů a že jsme konečně dosáhli tento bod v tomto náročném a obrovském projektu pro Šibenik .

Proto, jak říká Burić, neexistují žádné překážky pro příchod investorů a brzké zahájení prací a vláda se nemusí obávat, že ji obyvatelé Šibeniku, stejně jako obyvatelé Biljany Donjih, budou žalovat u evropských institucí. ohrožování zdraví a životního prostředí odpady z dlouho uzavřené továrny. V Šibeniku to evidentně patří k „barvě města“, se kterou se občané sžili, a moc se nezamýšlí nad tím, jak moc jim to škodí…





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *