Německo po vojenském summitu na nohou: ‚Video je autentické, je důkazem toho, jací jsou Rusové špioni!‘





Německo vyšetřuje zvukovou nahrávku zveřejněnou ruskými médii, která tvrdí, že jde o konferenční hovor vysokých německých vojenských představitelů o zbraních pro Ukrajinu, což vyvolává obavy z možné špionáže v Německu a výzvy k objasnění ze strany Ruska. Mluvčí německého ministerstva obrany v sobotu řekl, že nemůže potvrdit pravost záběrů, ale že případ vyšetřuje federální úřad pro vojenskou kontrarozvědku a že budou podniknuty všechny potřebné kroky.

Margarita Simonjanová, novinářka ruské státní televize a moderátorka Russia Today, v pátek jako první zveřejnila zvukový záznam, který byl také zveřejněn na jejím kanálu Telegram. Agentura Reuters poslouchala 38minutovou nahrávku, ale nemohla nezávisle potvrdit její pravost. Účastníci hovoru diskutují o možném dodání řízených střel Taurus do Kyjeva, který je kancléřem Olaf Scholz zatím veřejně rezolutně odmítl. Hovoří se také o výcviku ukrajinských vojáků a možných vojenských cílech. Scholz, když byl v Římě, v sobotu novinářům řekl, že únik záběrů je potenciálně „velmi vážný“.

„Proto se to nyní velmi pečlivě, velmi intenzivně a velmi rychle objasňuje. Je to také nutné,“ řekl. Ruská ambasáda v Berlíně na e-mailovou žádost o vyjádření v sobotu nereagovala. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v pátek na sociálních sítích uvedl: „Žádáme vysvětlení od Německa.“

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v sobotu mluvil s novináři o „ošidných plánech Bundeswehru (německých ozbrojených sil), které vyšly najevo díky zveřejnění tohoto zvukového záznamu. Je to do očí bijící sebeobnažení,“ řekl Lavrov.

Roderich Kiesewetter, poslanec německého parlamentu řekl listu Handelsblatt, že věří, že zprávy jsou autentické.

„Rusko samozřejmě ukazuje, jak intenzivně využívá špionáž a sabotáž jako součást hybridní války. Dá se očekávat, že toho bylo zachyceno a prozrazeno mnohem více za účelem ovlivňování rozhodnutí, diskreditace a manipulace s lidmi,“ citovala jeho slova.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *