Stále se neví, kdo se ‚nastěhuje‘ do kavárny na Minerské a pomalu se krátí čas na přihlášení: ‚Restaurace by měly hodně práce…‘





Veřejná instituce pro správu chráněných území Šibenicko-kninské župy „Priroda“ opět hledá restauratéry pro provozování kavárny v návštěvnickém centru „Kanal St. Ante“, které se nachází na druhé straně šibenického přístavu s výhledem na celé město a sídlí ve zrekonstruovaných budovách bývalých Minerských kasáren, kterými prochází nejoblíbenější šibenická promenáda.

Návštěvnické centrum bylo otevřeno na konci května loňského roku, realizované v rámci turistické valorizace kanálu sv. Ante, která má statut chráněné krajiny. Celková hodnota projektu byla 3,5 milionu eur, z toho 2,6 milionu eur bylo zajištěno z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Konkurenceschopnost a soudržnost. Budova bývalého vojenského areálu Minerska se tak proměnila v moderně vyzdobené a vybavené centrum s infopultem, prodejnou suvenýrů, víceúčelovým přednáškovým sálem a kancelářemi zaměstnanců.

Významnou část zabírá také muzejní expozice, která pomocí multimédií vypráví příběh samotného kanálu, místa, kde se setkávají moře a řeka Krka, jeho geologie, rostlinného a živočišného života. Návštěvnické centrum hraje důležitou roli v uvítání každého, kdo chce navštívit pevnost sv. Nikole, který je rovněž ve správě „Priroda“, a který byl v roce 2017 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO jako součást obranného systému Benátské republiky od 16. do 17. století spolu s pevnostním systémem Zadar, Bergamo, Peschiera del Garda a Palmanova v Itálii a Kotor v Černé Hoře. Současně s centrální budovou Návštěvnického centra byla upravena naučná stezka pro zrakově postižené a nevidomé a sociální zařízení. Také jedna z budov byla předělána pro potřeby kavárny s otevřenou terasou a zimní zahradou, která, alespoň v Prirodu doufali, měla začít fungovat loni, velmi brzy po otevření Návštěvnické centrum.

– Už tehdy jsme vyhlásili výběrové řízení, byly tam dotazy, ale nakonec se nikdo neozval. Sezóna začala a počasí nám vlastně nepřálo, a tak jsme se rozhodli soutěž zopakovat hned, aby se cateringové stihli včas připravit. Žádosti do výběrového řízení na udělení koncesního souhlasu k provozování stravovací činnosti typu coffee bar byly vyhlášeny 26. ledna a budou přijímány do 11. března. I tentokrát je spousta otázek. Odpovídáme na všechny otázky, které potenciální koncesionáře zajímají, a tyto otázky a odpovědi zveřejňujeme na našich webových stránkách, aby byli informováni i ostatní. Zatím nedorazila ani jedna přihláška, ale lidé se u nás většinou hlásí do výběrových řízení poslední den – říká ředitel JU „Příroda“ Anita Babačić Ajduk.

Upozorňuje, že výběrové řízení bylo vypsáno v souladu s vyhláškou o schvalování koncesí v chráněných územích přijatou Ministerstvem hospodářství a udržitelného rozvoje, takže koncese na provozování budoucí kavárny je vydávána na dobu tří let, po kterou minimální výše odškodnění je mírně vyšší než 40 500 eur. Výhodu samozřejmě budou mít cateringové společnosti, které nabídnou vyšší cenu, a to bude nejdůležitější, ale ne jediné kritérium. Jak řekl Babačić Ajduk, hledá se také „přidaná hodnota“. Jde totiž o různé akce, ekologické i osvětové, které vzhledem k tomu, že kavárna stále leží v chráněné krajině, může zájemce uspořádat.

Uvidí se, zda tyto návrhy spolu s tím, že se jedná o novou lokalitu, kde takový obsah nikdy nebyl, takže nikdo nemůže ani odhadnout, jak bude fungovat, budou pro šibenické restauratéry výzvou nebo překážkou, ale Babačić Ajduk věří, že kavárna v Návštěvnickém centru by mohla dobře fungovat.

– Vím, že se této nové lokality každý trochu bojí, ale promenáda kanálem sv. Ante ročně navštíví 160 000 návštěvníků. To jsou údaje našich návštěvnických pultů, které jsou umístěny na promenádě. Také za devět měsíců od otevření navštívilo Návštěvnické centrum a samotnou muzejní expozici kolem 10 000 lidí. Nejvíce návštěvníků je samozřejmě v létě. Vzhledem k tomu, že máme pláž i na Minerské, máme v létě tisíc návštěvníků denně. Promenáda je však plná i v zimě, zvláště pokud je pěkné počasí, když mnoho hostů přijíždí ze sousedního Zadaru a Splitu – říká Babačić Ajduk.

Dodává, že o návštěvu Návštěvnického centra je velký zájem školky a školy, které po návštěvě muzea nabízí dětem vzdělávací workshopy s programy schválenými ministerstvem vědy a školství s různými tématy přizpůsobenými věku účastníků. Od podzimu dorazilo do Minerska přes 60 skupin a Babačić Ajduk upozorňuje, že skupiny studentů přijíždějí výhradně během školního roku, tedy mimo turistickou sezónu.

-Nedávno jsme měli schůzku s řediteli a zaměstnanci cestovních kanceláří, abychom podpořili skupinové návštěvy našeho Návštěvnického centra a muzejních expozic, tedy vzdělávací workshopy, tím spíše, že jsme instituce, která má především vzdělávací, nikoli komerční funkci. Navázali jsme spolupráci i se Solarisem, protože má hotel pro děti. Pracujeme na zvýšení návštěvnosti, ale máme také strategii návštěvnického managementu, kterou jsme museli vytvořit kvůli UNESCO Pevnosti sv. Nikola a okolní nárazníkové pásmo – zdůraznil Babačić Ajduk s tím, že dosavadní reakce dětí a učitelů jsou více než dobré a všichni byli mile překvapeni expozicí muzea a zajímavou prezentací flóry, fauny, klimatu a dalších charakteristika kanálu sv. Ante.

– V květnu je sezóna pro návštěvu Pevnosti sv. Mikuláše. V loňském roce byla pevnost otevřena do konce října a navštívilo ji 11 000 návštěvníků, ale až bude mít pevnost přístup na pevninu, a to nejen lodí jako nyní, očekáváme, že se toto číslo výrazně zvýší – poznamenává Babačić Ajduk a připomíná, že pozemní přístup k pevnosti je součástí projektu úpravy a renovace pláště jediné šibenické mořské pevnosti, který bude, jakmile bude vypsáno vhodné výběrové řízení, rovněž žádat o prostředky z evropských fondů.

V celém tomto příběhu má své malé místo i zmíněná kavárna a ředitelka Univerzity „Příroda“ upozorňuje, že nepochybuje o tom, že návštěvníci takový obsah skutečně vyhledávají. Na podporu toho dodává, že nejběžnější odpad sbíraný z popelnic podél promenády v Minerské, což je spousta vyhozených šálků kávy, mluví za vše!

– Byli bychom rádi, kdyby se soutěž tentokrát vydařila. Poté, co nás loni nikdo nekontaktoval, jsme trochu pozměnili propozice, takže tentokrát místo celého roku mohou cateringové firmy pracovat o dva měsíce kratší dobu. Zhruba o 15 procent jsme také snížili cenu minimálního koncesionářského poplatku. Nutno také podotknout, že restauratéři, kteří budou kavárnu v zařízení provozovat, neumí vařit, ale mohou nabídnout chlebíčky, různé saláty, zmrzliny, dorty… na přání mohou zajistit i catering. Příležitosti jsou a věřím, že ani o návštěvníky nebude nouze – řekl Babačić Ajduk s nadějí, že se nebude konat třetí soutěž, jak by to bylo podle lidového „třetího štěstí“.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

slobodnadalmacija.hr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *