Oscar 2024: Chorvatské spojení sošky





Sošky Oscara (Foto: Pollich Tallix)

96. udílení cen Akademie, které ocení nejlepší filmy roku 2023, se bude konat v Dolby Theatre v Hollywoodu v Los Angeles v Kalifornii v neděli 10. března.

Letošní vítězové, kteří budou v neděli odhaleni, si odnesou slavnou sošku Oscara, která bude mít opět chorvatskou spojitost.

Slévárna Polich Tallix Fine Art Foundry v New Yorku, kterou vlastnil syn chorvatských přistěhovalců, opět vyrobila slavnou sošku Oscara pro udílení cen Akademie. Přes 30 let vyráběla sošky Oscara chicagská trofejová firma, ale od roku 2016 vybrala akademie Polich Tallix Fine Art Foundry, aby převzala povinnosti.

Polich Tallix založil zesnulý Dick Polich. Polichovi (Polić) rodiče přišli do Ameriky na začátku 20. let 20. století z malé vesničky Zlobin, která se nachází mezi Primorjem a Gorskim Kotarem u Bakry na severním pobřeží Jaderského moře.

Dick, který vyrostl na západním předměstí Chicaga mezi chorvatskou imigrantskou komunitou, zemřel v listopadu 2022 v hospici ve West Orange v New Jersey ve věku 90 let.

Dick Polich (Foto kredit: Pollich Tallix)

V dřívějších rozhovorech řekl, že toho o Chorvatsku příliš mnoho nevěděl, ale pamatuje si příběhy a legendy, které se mu vyprávěly jako dítěti. Naposledy navštívil Chorvatsko před více než 20 lety.

Měď

Polich Tallix byl mezi prvními ve Spojených státech, kteří nabídli technické znalosti a průmyslové schopnosti v kovoobrábění, které byly dříve schopné pouze v Evropě.

Polich, který studoval na Yaleově univerzitě na fotbalové stipendium a před založením vlastní slévárny vystudoval ekonomii, za svou kariéru vyrobil tisíce soch a spolupracoval s více než pěti sty umělci. Ve slévárně se vždy pracuje na více než dvou stovkách různých uměleckých děl, od architektonických prvků přes národní památky USA až po drobné sochy a další umělecká díla.

(Foto kredit: Pollich Tallix)

Dokončení 50 sošek Oscara potřebných pro velkou noc trvá Polichu Tallixovi asi 3 měsíce.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *