Projekt španělsko-chorvatské jaderné elektrárny se vyvíjí dobře





Projekt španělsko-chorvatské jaderné elektrárny se vyvíjí dobře

Projekt španělsko-chorvatské jaderné elektrárny se vyvíjí dobře

ZÁHŘEB (Čína) – Chorvatsko a Španělsko dobře spolupracují na projektu testování materiálů nezbytných pro stavbu první fúzní elektrárny v EU a brzy by se k nim mohli připojit další partneři, řekl Hina vedoucí španělské delegace Ángel Ibarra.

EU chce do roku 2050 postavit první elektrárnu, která by vyráběla elektřinu jadernou fúzí.

Taková fúzní jaderná elektrárna by produkovala tolik elektřiny jako současná štěpná elektrárna, ale s méně radioaktivním materiálem, řekl fyzik Ibarra a dodal, že by to byl „bezpečnější způsob výroby energie“.

Aby mohla být fúzní elektrárna postavena, je nutné otestovat materiály nezbytné pro její stavbu. Chorvatsko a Španělsko se v roce 2021 dohodly na jejich společném testování poblíž Granady ve Španělsku, což stojí 707 ​​milionů eur. Španělsko se na projektu podílí 50 % a Chorvatsko 5 %.

„Spolupráce s Chorvatskem zatím probíhá velmi dobře. Nejen na tomto projektu, ale také na dalších tématech souvisejících s fúzí,“ řekl Ibarra.

Chorvatský tým vedený fyzikem Tonči Tadićem loni oznámil, že Chorvatsko splní svůj 5% závazek zasláním součástek do výzkumného centra ve Španělsku a nikoli zaplacením. Očekává se, že Chorvatsko pošle jeřáby, chladicí systémy a čtyři speciálně navržené modely do Escuzaru, 20 km od Granady, do konce roku 2029.

Ibarra a Tadić se sešli ve čtvrtek v Záhřebu. Očekává se, že bude vytvořen mezinárodní tým, který by měl formalizovat dokument s podrobnými popisy příspěvků Chorvatska a Španělska.

Očekává se účast šestnácti dalších zemí a mezinárodních organizací se statutem pozorovatele ve španělsko-chorvatském projektu s názvem IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented Neutron Source). V posledních měsících se zvýšila pravděpodobnost, že se pozorovatelé jako EUROATOM, Japonsko, Německo a Itálie zapojí do zbývajících 45 % projektu.

Oficiální oznámení nového partnera by podle Ibarry mohlo padnout na příštím jednání v říjnu.

Stavba v Escuzaru probíhá. „Po létě tam budeme mít vědecké a technologické instalace,“ řekl. Testování by mohlo začít v roce 2035 a pracovat by tam mělo 300 inženýrů, techniků, administrátorů a vědců.

Na základě testů se očekává, že o pět let později bude postaven demonstrační reaktor jako úvod do výstavby fúzních jaderných elektráren v Evropě. „Děláme k tomu dobrý pokrok,“ řekl Ibarra.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *