Historické rozhodnutí, kdy Chorvatsko považuje opouštění zvířat za zločin





Opuštění zvířete je v Chorvatsku považováno za trestný čin

Změny trestního zákoníku v Chorvatsku

Poslanci v Chorvatsku ve čtvrtek hlasovali o konečném návrhu změn a dodatků trestního zákoníku, který mimo jiné zavádí nový trestný čin – opouštění zvířat.

ZÁHŘEB (Hina/CW) – Nevládní organizace Animal Friends Croatia ve čtvrtek přivítala novelu trestního zákoníku v Chorvatsku, podle níž je opuštění zvířete považováno za trestný čin, za který se ukládá trest odnětí svobody až na dva roky.

Asociace vítá toto legislativní řešení jako historické rozhodnutí a dodává, že Chorvatsko tak drží krok s ostatními evropskými zeměmi.

„Jedná se o historické rozhodnutí pro zvířata a je výsledkem velké angažovanosti organizace Animal Friends Croatia, která v roce 2021 zahájila petici požadující, aby opuštění zvířat bylo považováno za trestný čin, který se trestá odnětím svobody.“

Asociace také uvítala další přísnější předpisy proti týrání zvířat.

Dosud mohl být maximální trest až jeden rok vězení, nově to bude až dva roky. Pokud jsou tyto trestné činy spáchány ze zištnosti, může pachatel dostat trest odnětí svobody až na tři roky namísto předchozích dvou.

„Děkujeme občanům, kteří podepsali petici, příslušnému ministerstvu, které přijalo naše návrhy, vládě, která zlepšila stávající ustanovení, a poslancům, kteří podpořili označení opuštění zvířat jako trestný čin a zvýšení trestů odnětí svobody za trestný čin. o týrání a zabíjení zvířat, uvedla organizace Animal Friends Croatia.

„Opuštění zvířat je opravdu monstrózní čin! Každý, kdo je opustí, si je vědom toho, že zvíře nemůže přežít samo, že může zahynout v dopravě a že smrt hladem, žízní nebo umrznutím nenastává okamžitě, ale zahrnuje dlouhodobé utrpení a agónii.“

Očekává se, že tyto právní úpravy umožní snadnější implementaci a účinnější ochranu zvířat v Chorvatsku.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *