Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek





Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek

Letecký pohled na římský amfiteátr, město Pula na Istrii, Chorvatsko (Foto: Unsplash)

Slyšel jsi? Chorvatsko je jen 3,5 hodiny jízdy trajektem od Benátek. Ano, je to tak! S trajekty, které plují podél istrijského pobřeží do Puly, Poreče, Rovinje a Umagu, je vaše evropské letní dobrodružství jen na skok, přeskočení a na skok.

Jediné, co musíte udělat, je zamířit na Ferryhopper.com a stáhnout si Aplikace Ferryhopper váš lístek k bezproblémovým rezervacím trajektů s jen pár klepnutí. Vezměte si tedy lístky na trajekt do Chorvatska z Benátek a pojďme se ponořit do chorvatské zábavy!

Trajekt připlouvající do Chorvatska (Foto: Unsplash)

Unraveling Pula: cesta přes starověké ruiny

Jakmile vystoupíte z trajektu, ponoříte se do kouzla pobřeží Puly! Začněte své dobrodružství z okouzlující Staré Městokde se můžete procházet jeho středověkými uličkami a objevovat skrytá náměstí, ideální pro snímky hodné Instagramu.

Když je čas si vydechnout, posaďte se v jedné z útulných kaváren Náměstí Forum. Popíjejte drink s výhledem na Román Augustův chrám! A ke všemu si nenechte ujít hvězdnou atrakci: kolosální římský amfiteátr.

Vstupte do Aréna v Pule, jeden z největších a nejzachovalejších římských amfiteátrů na světě. Kdysi bitevní pole, kde se země chvěla pod nohama divokých gladiátorů, nyní pulzuje živostí živá vystoupení včetně nadcházejícího vystoupení renomovaných tenor Andrea Bocelli v nadcházejícím srpnu.

Dokážete si představit jak Hlas Andrey Bocelliho bude ozvěna v římském amfiteátru? Skutečnou otázkou však je, proč si to jen představovat, když to můžete zažít na vlastní kůži?

Užitečné informace o trajektu do Puly: od června do konce září můžete chytit trajekt do Puly až 3-4 přejezdy týdně. Cena lístku je kolem 80-90 € a cesta trajektem do Puly z Benátek trvá asi 3,5 hodiny.

Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek

Římský amfiteátr v Pule, známý jako Pula Arena v Pule, Chorvatsko (Foto: Unsplash)

Objevování Poreče: historie, dědictví a lanýže

Jen pár námořních mil severně od Puly najdete 2000 let staré město Poreč. Někde mezi Akváriem a ulicí Decumanus uvidíte hlavní atrakci Poreče, tzv Eufraziova bazilika, a jeho impozantní komplex s ohromujícími byzantskými mozaikami.

Pak se můžete projít Ulice Decumanus, starověká římská dlážděná ulice lemovaná historickými budovami, butiky a roztomilými obchůdky pro suvenýr nebo dva. Cesta vás dovede přímo k Maratonské náměstí které kdysi sloužilo jako hlavní náměstí (fórum).

Tam potrápíte své chuťové pohárky tradiční istrijská pojistka vložit, ale počkat, je toho víc! Víte, čím dalším je Istrie proslulá? Lanýže! Takže si dopřejte talíř pojistka těstoviny s lanýžovou omáčkou a sklenkou místního vína… a připravte se, že si po jídle uvolníte opasek.

S plným břichem a šťastným srdcem se můžete procházet souběžně s nábřežní promenádou a užívat si ohromující výhled na Jaderské moře. A pokud vám jde o všechno plážový život, zamiřte na Porečskou riviéru. Vyberte si místo jako Modrá laguna nebo Zelena Laguna a ponořte se do šumivých vod za zábavou na slunci!

Užitečné informace o trajektu do Poreče: můžete využít sezónní plavby mezi Benátkami a Porečí a prozkoumat chorvatské pobřežní město za pár hodin! Trajekt do Poreče z Benátek trvá cca 3,5-4,5 hodiny a vstupenky začínají kolem 70 €.

Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek

Poreč, Chorvatsko (Foto: Pixabay)

Romantický Rovinj: umění, architektura a západy slunce na Jadranu

Chytil jsi vítr? Rovinj je další úžasná destinace spojená s Benátkami trajektem! Zatímco Dubrovník často krade pozornost, starobylé přístavní město Rovinj vyniká svými úžasnými západy slunce, barevným starým městem a uměleckými vibracemi.

Trajekt z Benátek vás nechá v malém, ale malebném přístavu Rovinj. Takže první, co uvidíte, je krásná promenáda lemovaná rybářskými loděmi, plachetnicemi a kavárnami na nábřeží. A když už jsme zmínili lodě, už jste o nich slyšeli Batana lodě? O tom všem se můžete dozvědět tradiční dřevěné rybářské lodě se zvláštním designem v Batana Eco-Museum!

Nyní pojďme k umělecké stránce Rovinje, Ulice Grisia. Bez ohledu na roční období je tato dlážděná ulice sama o sobě uměleckým dílem s mnoha uměleckými ateliéry v okolí. Během výstavy Grisia Art Exhibition, která se koná každý srpen od roku 1967, ji však místní umělci přetvářejí živými barvami a výraznými štětci.

Odtamtud sledujte, jak barva kape jako stezka ze strouhanky až ke korunovačnímu klenotu města na vrcholu kopce: ikonické Barokní kostel sv. Eufemie. Z jeho vznešeného posedu si vychutnejte západ slunce spolu s patronem města zobrazeným jako zlatý anděl na vrcholu věže.

Užitečné informace o trajektu do Rovinje: s několika týdenními plavbami do Chorvatska z Benátek, včetně denních trajektových spojů během hlavní sezóny, budete mít spoustu příležitostí k prozkoumání istrijského pobřeží. Trajekty do Rovinje z Benátek obvykle jezdí kolem 3 hodiny a ceny lístků na trajekt začínají kolem 80 €.

Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek

Zářící kostel sv. Eufemie s výhledem na město Rovinj (Foto: Unsplash)

Umag odhalen: tenis, pláže a pobřežní kouzla

A teď k velkému finále našeho seznamu nejlepších chorvatských destinací, kam se dostanete z Benátek trajektem… buben, prosím… Umag! Po 3,5hodinové cestě trajektem se ocitnete v tomto půvabném pobřežním městě, připraveném prozkoumat jeho starobylá místa, krásné kostely a malebné historické centrum.

Umag však není jen o prohlídkách. Je to také hotspot pro milovníky tenisu! Každý červenec město pořádá prestižní turnaj ATP Umag Open, tenisový turnaj, který přitahuje špičkové hráče a fanoušky z celého světa. Kdo by odolal hře nebo dvěma na dovolené, že?

Ale ouha, pokud si chcete odpočinout a strávit celý den na pláži, je to také fajn! Přeskočte průzkum Starého Města a Akvárium a námořní muzeum na později a radši se bavte na sluníčku!

Nachází se nedaleko Umagu, Pláž Katoro s křišťálově čistou vodou a zlatým pískem je perfektním prostředím pro odpočinkový den u moře. Případně se můžete vydat směrem Pláž Laguna Stella Maris kde se můžete opalovat na oblázkovém břehu, koupat se v azurových vodách a provozovat vodní sporty.

Užitečné informace o trajektu do Umagu: trajekt z Benátek do Umagu obvykle jezdí kolem 3,5 hodiny a vstupenky začínají cca 84 €, což z něj dělá dostupnou volbu pro vaše další dobrodružství! Mějte však na paměti, že trajekt Benátky – Umag je obvykle dostupný v červenec a srpen s 1 přejezd trajektem za týden (ve středy).

Objevte chorvatská pobřežní města: krátké plavby trajektem z Benátek

Umag

Takže jedete trajektem z Benátek na úchvatné chorvatské pobřeží – to není na debatu! Palčivou otázkou však stále zůstává: Jaký port si vyberete? Pula, Poreč, Rovinj, nebo Umag?

Zkontrolujte Ferryhopper’s Mapa trajektů prohlédněte si všechna dostupná spojení a naplánujte si cestu na úžasné istrijské pobřeží bez problémů!

A pokud chcete jít o krok dále (doslova) a pokračovat ve své cestě, můžete také zkontrolovat všechny Jízdní řády trajektů Itálie – Chorvatsko na rok 2024 a vydejte se na ostrovní dobrodružství!





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *