Chorvatsko je třetí v Evropě, které získalo laboratoř pro profilování nádorových genů





KBC Zagreb Chorvatsko jako třetí v Evropě získala laboratoř pro profilování nádorových genů

ZÁHŘEB (Čína) – Institut pro personalizovanou medicínu a Národní laboratoř pro profilování nádorových genů byly v úterý slavnostně otevřeny v klinickém nemocničním centru Záhřeb, čímž se Chorvatsko stalo vedle Německa a Švýcarska jednou ze 3 zemí v Evropě, které se mohou pochlubit takovými špičkovými zařízeními.

Tyto pokroky umožní onkologům přizpůsobit cílené a nejúčinnější terapie pro každého pacienta.

Tento úspěch vychází z pětiletého projektu personalizované medicíny v onkologii, zaměřeného na zlepšení léčebných výsledků, který společně vedly Ministerstvo zdravotnictví a Centrum klinické nemocnice Záhřeb (KBC Záhřeb) ve spolupráci se společností Roche, která do projektu vložila devět milionů eur.

Kromě zřízení a vybavení genetické testovací laboratoře se v rámci projektu také vytvořil Národní institut personalizované medicíny spolu se vzděláváním a školením personálu.

Druhá fáze bude zahrnovat spuštění chorvatské onkologické databáze pro sledování výsledků léčby, přičemž genetické testování se rozšíří tak, aby zahrnovalo širší pole nádorových lokalit.

Institut personalizované medicíny byl slavnostně otevřen premiérem Andrejem Plenkovićem.

Otevřením této laboratoře se společnost KBC Záhřeb stala třetím lékařským střediskem v Evropě, kde jsou umístěna taková průkopnická zařízení. Kromě komplexního zajištění potřeb chorvatských pacientů bude poskytovat služby i sousedním zemím.

Plenković: Chorvatsko se ukazuje jako regionální lídr v aplikaci personalizované medicíny

Premiér Plenković vyjádřil hrdost na to, že Chorvatsko je regionálním lídrem v aplikaci personalizované medicíny, a zdůraznil jeho klíčovou roli v celosvětovém boji proti rakovině, což je utrpení, které stále více postihuje lidi na celém světě.

„Tato laboratoř v oblasti onkologie staví Chorvatsko na přední místo v celosvětovém měřítku. Děkuji společnosti Roche, že si vybrala Chorvatsko pro realizaci tohoto klíčového úsilí,“ řekl Plenković.

Plenković zdůraznil, že v současné době se do zdravotnictví v Záhřebu investuje 800 milionů eur na renovaci téměř všech nemocnic a ústavů veřejného zdraví. Z této částky je 467 milionů EUR investováno do KBC Záhřeb.

Laboratoř má kapacitu sloužit potřebám sousedních zemí

Ředitel KBC Záhřeb Ante Ćorušić uvedl, že nově otevřený ústav a laboratoř změní léčebné paradigma nejen v onkologii, ale také v neurologii a kardiologii, protože léčebné přístupy budou nyní na molekulární a genetické úrovni. Řekl také, že náklady na jeden test se pohybují kolem 1 800 eur a farmaceutický průmysl by měl nést náklady na neúčinné terapie.

Vedoucí institutu Fran Borovečki předpokládal, že dosažení plné provozní kapacity jim bude trvat měsíc nebo dva.

V současné době se ústav může pochlubit týmem sedmi odborníků s roční testovací kapacitou 5 000 vzorků, kterou lze rozšířit na 10 000. Očekávání jsou vysoká, že záhřebská laboratoř bude řešit potřeby i sousedních zemí a nabídne sadu pokročilých metodologií, jako je tekutá biopsie pro komplexní profilování genomu nádoru ze vzorků krve a také celkové DNA v buňce.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *