Nová promenáda v Osijeku nejdelší v této části Evropy





Nová promenáda v Osijeku je nejdelší v této části Evropy

(Foto: Město Osijek)

Historické propojení Horního a Dolního města chorvatského města Osijek s nejdelší promenádou v této části Evropy má být dokončeno do konce letošního roku

U příležitosti Světového dne vody navštívil starosta Osijeku Ivan Radić a ředitel vodního hospodářství chorvatských vod pro oblast Dunaje a Dolní Drávy Željko Kovačević práce na historickém spojení Horního a Dolního města s nejdelší promenádou. v této části Evropy.

Jedná se o práce na druhém z celkem čtyř úseků projektu „Rozvoj pravého břehu Drávy“ o celkové délce 775 metrů v místě starého překladiště.

Nová promenáda v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

Starosta Osijeku Ivan Radić vyjádřil spokojenost s průběhem prací, uvedl, že postupují podle plánovaného harmonogramu, a informoval, že budou dokončeny v letošním roce.

„Letos splníme sen generací Osiječanů a propojíme Horní a Dolní Město naší promenádou. Práce mají hodnotu 13 milionů eur a jsou společným projektem města Osijek a chorvatských vod. Druhá část, stejně jako třetí, která je již otevřená, bude mít kompletní pěší a cyklistickou stezku, alej se 160 stromy, nové veřejné osvětlení se 64 sloupy osvětlení, lavičky pro odpočinek, stojany na kola, zkrátka , vše, co má promenáda, na kterou jsme hrdí, mít,“ uvedl starosta.

Informoval, že zbývá asi 100 metrů násypu a práce na náspu koruny, přičemž vlnolam je kompletně hotový.

„Tady není žádná zastávka; pokračujeme v pracích přes Retfalu směrem na Višnjevac. Jde o projekt, který jsme v uplynulých dvou až třech letech pilně připravovali. Vše je již zajištěno finančně i technicky a tento projekt brzy představíme společně s Chorvatskými vodami,“ dodal.

Nová promenáda v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

Mezi dalšími projekty ve vodním hospodářství vyzdvihl čističku odpadních vod v hodnotě ohromujících 50 milionů eur, která brzy dokončuje zkušební provoz.

„Z toho 73 procent pochází z fondů Evropské unie, 10 procent ze státního rozpočtu, 10 procent od Chorvatských vod a sedm procent od města Osijek a magistrátu Čepin. Je to skutečné malé město s 28 nezávislými zařízeními. Pokračuje také projekt ‚Osijek 4‘ v hodnotě 21 milionů eur, který zrekonstruuje vodovodní a kanalizační síť a sníží ztráty vody až o 25 procent,“ řekl starosta Radić.

Ředitel odboru vodního hospodářství chorvatských vod pro oblast Dunaje a Dolní Drávy Željko Kovačević připomněl, že práce začaly v roce 2019 a zdůraznil, že letošní rok je náročný kvůli vodní hladině.

„Letošní rok je specifický tím, že hladina řeky Drávy je taková, že v lednu, únoru a březnu nemáme klasické minimální stavy; nemáme skutečnou zimu, takže sníh neustále taje a my jsme neustále v doméně středních nebo nízkých vod,“ vysvětlil Kovačević.

Nová promenáda v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

Poukázal také na to, že probíhají práce na revitalizaci starého koryta řeky Drávy v délce pěti kilometrů, které zahrnují odkopání starého koryta na úroveň v Josipovci.

„Napojíme se na ústí starého koryta řeky Drávy u mostu na západním obchvatu. Tato revitalizace bude doprovázet projekt výstavby městských nábřeží a promenád do Višnjevace. Hodnota tohoto projektu se pohybuje kolem 4,5 milionu eur, financovaný z fondů Evropské unie a Národního plánu obnovy a odolnosti. Dokončení prací očekáváme do konce roku 2025. Zcela změníme krajinu města a zlepšíme kvalitu života v Osijeku, a hlavně ochráníme občany před povodněmi,“ uzavřel Kovačević.

22. březen je Světovým dnem vody, který zdůrazňuje hodnotu vody a zvyšuje povědomí o globální vodní krizi. Letošním tématem Světového dne vody je „Voda pro mír“.

Nová promenáda v Osijeku

(Foto: Město Osijek)

„Vzhledem k tomu, že tématem letošního Světového dne vody je mír, protože voda spojuje, těší mě, že letos splníme stoletý sen Osiječanů, kterým je propojit Dolní a Horní město promenádou, uzavřel starosta Radić.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *