Hudební varhanní vyhlídková plošina v Međimurje velkým hitem





vyhlídková plošina Medimurje

(Foto kredit: (Foto: Međimurska County)

Ve výšce 341 metrů nad mořem, na kopci Mađerkin v Međimurje, kopci, který nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v kontinentálním Chorvatsku, byla postavena vyhlídková terasa, která si rychle získala srdce místních obyvatel i turistů.

Stal se základním turistickým místem v regionu, přitahuje davy v létě i v zimě, kde se lidé scházejí, aby byli svědky východu slunce a užívali si panoramatických výhledů na několik zemí: Rakousko, Slovinsko, Maďarsko a dokonce i Slovensko za výjimečně jasných dnů.

Vyhlídková plošina byla postavena v rámci velkolepého projektu CycleSeeing Attractour – CSA v hodnotě 1 463 966,46 EUR a stala se symbolem rozvojové zdatnosti župy Međimurje. Od roku 2017 se kraj drží v Chorvatsku na prvním místě v získávání evropských fondů.

vyhlídková plošina Medimurje

(Foto: Međimurje County)

Na vrchu Mađerkin se slaví vynikající medjimurská vína a tento týden se na slavnostní akci zpívalo i na vyhlídkové terase.

Od počátku bylo myšlenkou vybavit 28 metrů vysokou vyhlídkovou věž varhanami, známými jako „Goričko sviralo“, konstrukcí ovládanou větrem.

V roce 2023 hrabství Međimurje finančně podpořilo instalaci a naladění varhan částkou 66 365 EUR.

Atraktivní vyhlídková plošina nese od 22. března 2024 melodie međimurských lidových melodií, prohlášených za nehmotné kulturní dědictví UNESCO.

vyhlídková plošina Medimurje

(Foto kredit: Međimurje County)

Koncept Goričko sviralo a Dechový nástroj vymyslel tým architektů z Urbia, územně plánovací a architektonické firmy z Čakovce, Bojan a Igor Perhoč, stavbu realizovalo Orglarstvo Škarbl z Rogašky Slatina.

„Představujeme vám Goričko sviralo a Dechový nástroj, turistickou atrakci, která je v těchto končinách, ale i mnohem dál, zvláštní a jedinečná,“ řekl starosta Stanislav Rebernik, který také vedl celý program představení nové turistické atrakce Štrigova.

Při otevření Goričko sviralo prefekt župy Matija Posavec zdůraznil rychlý růst cestovního ruchu v regionu a uvedl, že velký projekt na kopci Mađerkin je jen začátkem tohoto výstupu.

„Vybudováním vyhlídkové plošiny na nejznámějším a nejkrásnějším místě v kraji, na kopci Mađerkin, se toto místo stalo povinnou návštěvou pro všechny návštěvníky a turisty, kteří si přijdou užít výhled a přírodní krásy,“ řekl prefekt a dodal. že věří, že unikátní Goričko sviralo v této části Evropy přiláká ještě více návštěvníků, kteří si přijdou užít místo, kde se země setkává s nebem.

vyhlídková plošina Medimurje

(Foto kredit: (Foto: Međimurska County)

„Tady se nezastavíme; naším dalším krokem je výstavba lanovky a také tlumočnického centra pro návštěvníky věnované svatému Jeronýmovi, které doplní příběh skromných, pracovitých lidí z kopcovité oblasti Međimurje, příběh bohaté historie a dědictví, které jsme zdědili a vědí, jak to našim hostům tím nejkrásnějším způsobem sdělit,“ uzavřel prefekt.

Poloha vyhlídkové plošiny se stala natolik oblíbenou, že přerostla sama o sebe a vyžaduje další zásahy související s dopravní infrastrukturou. Okres Međimurje proto požádal o reklasifikaci místní komunikace, aby bylo možné v dohledné době realizovat vhodná řešení přístupu k tomuto mimořádnému místu.

Goričko sviralo je unikátní nástroj, nejvíce podobný varhanám, umístěný od přízemí vyhlídkového ochozu až po návštěvnickou plošinu, ve výšce 4 „patr“. Hraje 2 různými způsoby, původně určený k reprodukci međimurských lidových melodií, zařazených na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

vyhlídková plošina Medimurje

(Foto: Međimurje County)

Seznam skladeb, které lze na Goričkově sviralo hrát, byl rozšířen o další vhodné skladby. Výběr nabízených skladeb je dostupný v menu obrazovky umístěném ve spodní a horní části vyhlídkové plošiny.

Druhým způsobem hry na Goričko spiralo je připojení klaviatury, která umožňuje živou hru na nástroj. Goričko sviralo má rozsah 5 oktáv.

vyhlídková plošina Medimurje

(Foto: Međimurje County)

Kromě Goričko sviralo dole na vyhlídkové plošině je úplně nahoře „lapač větru“, uvnitř kterého je umístěn Dechový nástroj.

kopec Magjerkin,

(Foto: Međimurje County)





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *