Chorvatsko je na 1. místě v EU, pokud jde o vodní zdroje na obyvatele





Chorvatsko je na prvním místě v EU s 30 000 m3 vodních zdrojů na obyvatele

Chorvatsko je na prvním místě v EU, pokud jde o vodní zdroje na obyvatele

ZÁHŘEB, 25. března (Čína) – Chorvatsko může být spokojeno s množstvím a kvalitou svých vodních zdrojů, protože podle Eurostatu je na prvním místě v EU s 30 000 m3 na obyvatele, uvedlo ministerstvo hospodářství a udržitelného rozvoje u příležitosti Světového dne vody, který se slavil dne 22. března.

Chorvatsko oplývá vodou, ale vědomi si křehkosti tohoto vzácného zdroje a zejména možností a prosperity, kterou přináší mír a stabilita, pracujeme na jeho ochraně, a to i ve spolupráci s našimi sousedy, a tím dále posilujeme stabilitu v této části Evropy. Ministerstvo sdělilo Hině.

Téma Světového dne vody 2024 bylo „Voda pro mír“.

Ministerstvo vyzdvihlo vodohospodářskou spolupráci s chorvatskými sousedy a státy v povodí Dunaje a Sávy s tím, že situace s jejich zdroji je dobrá a pomocí mezinárodních platforem zvažují dopady klimatických změn, včetně prevence povodní a sucha.

Ministerstvo zdůraznilo význam propojování a přijímání společných rozhodnutí.

Chorvatské vodní zdroje ve výši 22,16 miliard m3 ročně, což je průměrné množství obnovitelných podzemních vod, jsou nerovnoměrně rozmístěny z hlediska prostoru a času, což vyžaduje racionální využívání vod a hospodaření s nimi moudře a udržitelně, uvedlo ministerstvo.

V Chorvatsku má 94 % obyvatel přístup a 86 % je napojeno na zdravou vodu z veřejných vodovodních sítí a 58 % obyvatel má přístup a 53 % je napojeno na veřejnou kanalizaci.

V blízké budoucnosti musí ministerstvo dále zlepšit přístup k vodě pro lidskou spotřebu prostřednictvím veřejných vodovodů a zajistit veřejné vodovodní kohoutky ve všech větších městech a obcích, které umožní všem marginalizovaným skupinám volně využívat vodu v množství nezbytném pro pitnou a osobní spotřebu. hygiena.

Jde o povinnost vyplývající z evropské směrnice o pitné vodě, transponované do zákona o vodě pro lidskou spotřebu a vodního zákona, a přispívá také ke snižování plastového odpadu z balené vody, k prevenci stále se vyskytujících per- a polyfluoralkylových látek a zvýšení povědomí o tom, že voda z kohoutku v Chorvatsku je bezpečná k pití, uvedlo ministerstvo.

Největší výzvou je další zlepšení přístupu k veřejným kanalizačním systémům a snížení ztrát vody z veřejných vodovodních sítí, které jsou příliš vysoké v průměru o 50 %, uvedlo ministerstvo s tím, že do června bude přijat národní akční plán pro snižování ztrát vody. .





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *