Fascinující 500 let stará velikonoční tradice „Za Križen“ na ostrově Hvar





Průvod Za Křížem (Po kříži)

Průvod ‚Za Križen‘ (Foto kredit: E.mil.mil/CC BY-SA 3.0)

Chorvatský ostrov Hvar opět slaví jedinečnou náboženskou velikonoční tradici, která bez přerušení trvá téměř 500 set let.

Chráněná památka UNESCO Za Križen byla udržována věřícími v malých městech a vesnicích v centrální části ostrova.

Po mši na Zelený čtvrtek před Velikonocemi šest vesnic na Hvaru – Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče a Vrbanj – vyslat skupinu, která bude v kruhu postupovat dalšími vesnicemi s dřevěným křížem se závojem o váze až 18 kilogramů a před návratem domů urazí za osm hodin dvacet pět kilometrů.

Každá strana v průvodu je vedena nositelem kříže, který chodí bos nebo v ponožkách, nikdy neodpočívá a aby to bylo obtížnější, kříž se během procesí nesmí dotknout země, kromě případů, kdy je umístěn na stojanu v kostele. .

Průvod trvá celou noc a ráno se vrací do domovského kostela. Je to snad nejvýraznější část průvodu, kdy se místní scházejí před kostelem, aby přivítali posvátný kříž a fyzicky unavené, ale duchovně omlazené lidi, kteří unášeni božskou energií zpívají z hrdla.

Pro procesí kříže

Po křížové mapě (obrázek Miki Bratanić)

Každý ze šesti průvodů má své tradice, například ve Vrbanje je zvykem, že Průvod navštíví hřbitov, aby vzdal hold všem, kteří zemřeli a již se Průvodu nemohou zúčastnit.

V Jelse se konal zvláštní obřad (Předání kříže) se obvykle odehrává před akcí, kdy dochází k předání kříže z loňského Nosiče kříže novému.

Procesí skončí kolem 7:00 na Velký pátek. Protože je Velký pátek postním dnem, tradičně se připravuje Bakalar (sušená treska). Než jde člověk spát, je zvykem zaskočit si na porci k Nosičům kříže.

Pro Križena je to dlouho zavedená a nezcizitelná součást náboženské a kulturní identity Hvaru a procesí spojuje komunity ostrova mezi sebou navzájem a s katolickou komunitou po celém světě. Doprovod Cross-Bearer se může skládat z čehokoli až 50 lidí.

Po kříži byl zapsán na seznam chráněného nehmotného dědictví UNESCO, což je velké uznání pro ostrov Hvar, který má na tomto seznamu celkem tři památky, a také Chorvatsko.

Rozvrh na čtvrtek/pátek

15:00: Odpolední procesí „V smutku Panny Marie“ (farní kostel v Jelse)
18:00: mše svatá (farní kostel v Jelse)
21:30: Procesí UNESCO „Za Križen“ (farní kostel Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska)
22:00 – 6:00: Procesí UNESCO „Za Križen“ – Vítání „Kříže“ (farní kostel Jelsa / Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska)
6:00: Průvod: Zastražišće, Poljica, Vela Stiniva – Zastražišće (farní kostel v Zastražišće / Farní kostel v Poljici
6:45: Průvod UNESCO „Za Křížen“: Vítání kříže a poutníků na náměstí





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *