Nejlepší parky v Záhřebu ideální pro jarní dny





9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

(Foto kredit: J Duval/Záhřeb Tourist Board)

Autor: Nika Bogdanic

Na rozdíl od mnoha jiných hlavních měst po celém světě má Záhřeb množství parků, promenád, lesů, jezer a dokonce i impozantní hory ideální pro útěk do přírody.

Jaro, období obnovy a růstu, oficiálně začalo v pondělí a jak se teplota začíná oteplovat a květiny začínají kvést, není lepší místo, kde si užít krásu jara než v parku.

Hodně chodíme do některých záhřebských městských parků, které jsou perfektními místy k posezení, když už konečně přišlo jaro.

1. Maksimirův park

Maksimir (Foto kredit: Sandra Tralic)

Maksimir je nejstarší veřejný park a jedno z nejhezčích míst v Záhřebu. Byl založen na konci 18. století na tehdejším okraji Záhřebu a byl prvním velkým veřejným parkem v jihovýchodní Evropě. V současné době tento 800akrový park již není na předměstí, protože město rostlo – je mezi centrální a východní částí Záhřebu a je přístupný všem.

Maksimir (Foto kredit: Sandra Tralic)

Kouzelný les, jezírka s labutěmi a kachnami, zelené louky, kopce, turistické a běžecké stezky tvoří tuto přírodní pohádku. Tento park je také domovem záhřebské ZOO. Tramvaje číslo 4, 7, 11 a 12 vás dopraví do Maksimiru.

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Maksimir (Foto kredit: Boška i Krešo/Záhřeb Tourist Board)

2. Soumrak

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

(Foto kredit: Boška i Krešo/Záhřeb Tourist Board)

V severní části Záhřebu, na svazích hory Medvednica, se nachází park/louka a promenáda Cmrok. Cmrok je skvělým místem pro piknik během teplejších období, je to místo setkání majitelů psů a jejich mazlíčků a je to slavná sáňkařská dráha pro děti, když v Záhřebu sněží.

Je to docela blízko centra, takže můžete jít pěšky (nachází se za Horním městem) nebo se můžete svézt autobusem s autobusy 101, 102 a 105 z Kaptolu nebo Britanski square.

3 – 5. Zrinjevac, Strossmayerovo náměstí & Tomislavac

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Tomislavac (Foto kredit: J Duval/Záhřeb Tourist Board)

Mezi hlavním záhřebským náměstím a Glavni kolodvorem – hlavním nádražím, jsou tři nádherná náměstí a parky za sebou. Zrinjevac je nejblíže náměstí Bana Jelačiće a je známý svými půvabnými fontánami, obrovskými stromy, dřevěnými lavičkami, pečlivě upravenými květinami, meteorologickým sloupem a hudebním pavilonem, který je středobodem parku.

Britský televizní seriál The Ipcress File se začíná natáčet v Chorvatsku

(Foto: J. Duval/Turistické sdružení Záhřebu)

Druhým je klidnější Strossmayerovo náměstí za Chorvatskou akademií věd a umění. A třetí je náměstí krále Tomislava s kouzelným parkem, kterému dominuje socha krále Tomislava.

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Zrinjevac (Foto kredit: J Duval/Záhřeb Tourist Board)

Lidé si tyto parky užívají po celý rok, ale jakmile meteorologický sloupec ukáže vyšší teploty, parky se zaplní.

6. Rybniční park

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Rybník (Foto kredit: Boška i Krešo/Záhřeb Tourist Board)

Park Ribnjak se nachází pouhých pět minut chůze od náměstí Bana Jelačiće, park tvoří západní část čtvrti Ribnjak.

Park byl součástí městského opevnění již od 15. století, ale do dnešní podoby byl navržen a postaven v roce 1830 záhřebským biskupem Aleksandrem Alagovićem a architektem Leopoldem Klingspoglem. Park byl pojmenován podle rybníků v této oblasti.

7. Park Bundek

5 míst, kde můžete v Záhřebu uniknout před horkem a ochladit se

Bundek (Foto kredit. Julien Duval/Záhřeb Tourist Board)

Bundek se nachází v Novém Záhřebu severně od čtvrtí Zapruđe a Središće. Vzhledem k tomu, že byl v roce 2005 zrekonstruován, je to slavný přírodní útěk. Kromě jezera jsou zde cyklistické stezky, promenáda a parky.

Je tu obsah pro děti i pro dospělé – pod stromy najdete gril, který můžete využít pro párty pod širým nebem. Zvláštní pozornost je věnována zahradničení, takže květiny kolem promenády vypadají úžasně. Kolem jezera jsou také bary a kavárny.

5 míst, kde můžete v Záhřebu uniknout před horkem a ochladit se

Bundek (Foto kredit: Marko Vrdoljak / Záhřeb Tourist Board)

V létě se tu koupou a mají tu službu plavčíci. Bundek není tak velký jako Jarun, ale je lépe dostupný z centra města a je velmi okouzlující. Chcete-li se tam dostat, jeďte autobusem z hlavního nádraží a vystupte na třetí zastávce.

8. Botanická zahrada

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Botanické zahrady (Foto kredit: J Duval/Záhřeb Tourist Board)

Záhřebská botanická zahrada se nachází na náměstí Marulić v centru města, takže k ní nejsou nutné žádné tramvaje ani autobusy. Byla založena v roce 1889 Antunem Heinzem, profesorem univerzity v Záhřebu, a otevřena pro veřejnost v roce 1891 jako součást Přírodovědecké fakulty.

Tato přírodní utopie je domovem více než 10 000 druhů rostlin z celého světa, včetně 1 800 exotických. Má také velká jezírka pro vodní rostliny. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak se ztratit v přírodě ve městě, je navštívit tuto nádhernou zahradu. Vstup je zdarma a pro veřejnost je otevřen od dubna do listopadu.

9. Jarun

5 míst, kde můžete v Záhřebu uniknout před horkem a ochladit se

Jarun (Foto kredit. Julien Duval/Záhřeb Tourist Board)

Jarun je 2 km dlouhé umělé jezero obklopené cyklistickými stezkami, promenádou, lesy a parky. Nachází se v jihozápadní části Záhřebu a dostanete se tam tramvají 5 nebo 17. Je to oblíbené místo v přírodě v kteroukoli roční dobu, ale zejména v teplejších obdobích. Lidé sem jezdí sportovat, procházet se, v létě se opalovat, relaxovat a užívat si přírodu.

9 parků v Záhřebu ideální pro jarní dny

Jarun (Foto kredit. Julien Duval/Záhřeb Tourist Board)

Je to také důležité místo pro veslařské závody s velkou tribunou pro diváky na západním konci. Veliko Jezero (Velké jezero) je částí jezera pro veslování a windsurfing, zatímco Malo Jezero (malé jezero) je vyhrazeno pro koupání, projížďky na šlapadlech, bary a kavárny.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *