Národní parky Dalmácie: Krásy přírody na dosah





Dalmácie, jedna z nejkrásnějších oblastí Chorvatska, je domovem několika úchvatných národních parků. Tyto chráněné oblasti nabízejí návštěvníkům možnost objevit bohatství místní přírody a krajiny. Od impozantních hor po malebné vodopády a azurové moře – Dalmácii nelze odolat. Připravte se na dobrodružství plné krásy a inspirace v srdci chorvatského pobřeží!

Tajemství hor v Dalmácii

Národní parky v této chorvatské oblasti nabízejí nádhernou přírodu a jedinečné zážitky pro milovníky outdoorových aktivit. Jedním z nejznámějších národních parků v Dalmácii je Paklenica, který se nachází nedaleko města Zadar. Tento park je rájem pro horolezce a turisty, kteří si chtějí užít pohled na úchvatné skalnaté vrcholky a kaňony.

Dalším fascinujícím místem v Dalmácii jsou hory Biokovo, které se tyčí nad pobřežím Jaderského moře. Tento národní park nabídne nezapomenutelné výhledy na okolní krajinu i moře a poskytuje ideální prostor pro pěší túry či cyklistiku. Pro milovníky botaniky pak Biokovo skrývá bohatou flóru s řadou endemických druhů rostlin. Tajemstvím těchto hor je jejich klidná atmosféra a nepopsatelné scenérie, které lákají dobrodruhy ze všech koutů světa.

Vodopády jako z pohádky

Tyto impozantní vodní útvary působí jako z pohádky, když se jejich proudící voda řítí dolů po skalách a tvoří malebné kaskády. Jedním z nejoblíbenějších vodopádů v Dalmácii je Skradinský buk, který se nachází ve středu Národního parku Krka. Tento nádherný vodopád má více než 17 metrů široké kaskády a jeho okolní lesy a skalky dodají tomuto místu opravdu pohanský ráz.

Dalším úchvatným vodopádem, který si turisté nemohou nechat ujít, je Vranjsko jezero ve stejném nacionálním parku. Tento malý ale velmi malebný vodopád padající do krásného horského jezera tvořeného vápencovitou horninou připomínajícím azurové moře rozhodně patři mezi ty nejfotogeničtější místa celé Dalmacie. Pro milovníky překrásné přírody jsou dalmatské nacionální parky s jejich magickými scenériemi prostě nedocenitelným pokladem!

Modré moře a bílé pláže

Jedním z nejkrásnějších míst v této oblasti jsou národní parky s úchvatnou přírodou a bohatým ekosystémem. Mezi nejoblíbenější patří například Národní park Krka se svými kaskádovitými vodopády a malebnými jezery, které si můžete prohlédnout při pohodlných procházkách po okolních stezkách.

Dalším skvostem Dalmácii jsou Brijuni – souostroví 14 ostrovů ležící u pobřeží Istrijského poloostrova. Tento národní park nabídne nejen krásné plže s bleděmodrou vodou, ale také historické památky jako starověké řecké osady či pozůstatky římských vil. Pro milovníky přístupu pod hladinu je tu pak ideálním cestovatelském cielem Nacionálny Park Kornati, kde najdete jedny z nejlepších potopených lokalit na Jadranu.

Fauna a flóra národních parků

Národní parky v Dalmácii jsou domovem bohaté a rozmanité fauny a flóry, která přitahuje miliony návštěvníků každý rok. V NP Krka můžete obdivovat vzácné druhy ptáků, jako je orlovec říční nebo čejka chocholatá, kteří si zde našli své útočiště. Mezi dalšími zástupci živočišné říše se v parku vyskytují například rysi, divoké kozy či plazi jako je zmije obojková.

Flóra národního parku Paklenica je stejně pestrá jako fauna. Zdejší horské lesy jsou domovem vzrostlých buků a jedlí, ale také endemických druhů rostlin jako je paklenička dvojdomá nebo hrachor kvetoucí. Na skalnatých svazích lze pozorovat sukulenty a byliny odolné proti extrémním podmínkám prostředí. Není tedy divu, že tyto národní parky patřícím mezi nejcennější přirozené rezervace v Chorvatsku!

Nezapomenutelné dobrodružství v přírodě

Pro milovníky přírody a dobrodružství jsou národní parky v Dalmácii skutečným rájem. Jedním z nezapomenutelných dobrodružství, které můžete zažít, je procházka po úchvatné Plitvické jezera. Tento národní park se pyšní křišťálově čistými jezery spojenými malebnými vodopády a obklopenými bujnou vegetací. Procházka po dřevěných chodnících mezi jezery a skalnatými srázy vás vtáhne do kouzelného světa divoké přírody.

Další nezapomenutelnou zkušeností může být plavba kolem ostrovů Kornati, které tvoří souostroví s více než 140 ostrůvky. Během plavby si můžete užít krásné pohledy na skalnaté pobřeží, průzračné moře a bohatou podmořskou faunu. Pokud máte rádi potápění, určitě oceníte možnost objevovat podmořský život v jednom z nejlepších potápěčských lokalit ve Středomoří. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost prozkoumat krásu dalmatských národním parků!





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com