Gastro cestování Chorvatskem: Kam za gurmánskými zážitky





Chorvatsko není jen rájem pro milovníky slunce a moře, ale také pro ty, kteří si rádi pochutnávají na lahodných pokrmech. Tato země nabízí bohatou gastronomickou scénu plnou tradičních chutí a exotických kombinací. Pokud patříte mezi gurmány, pak je Chorvatsko tou správnou destinací pro vaše chuťové buňky. Připravte se na cestu plnou nezapomenutelných gastro zážitků a objevujte nové lahůdky v každém koutě této krásné země. Pojďme společně objevit gastronomický svět Chorvatska!

Tradiční chorvatská kuchyně

Tradiční chorvatská kuchyně je bohatá na chutné pokrmy, které lákají milovníky dobrého jídla z celého světa. Mezi nejoblíbenější speciality patří grilovaný černý chleba s olivovým olejem a solí, plněné papriky se zeleninou a masem nebo tradiční dalmatská pašticada. Chorvatští kuchaři také rádi používají místní suroviny jako jsou mořské plody, olivy, fenykl nebo oblíbený sýr paški sir.

Jednou z nezapomenutelných gastronomických zkušeností v Chorvatsku je návštěva trhů plných čerstvého ovoce a zeleniny, ryb a dalších lahůdek. V restauracích pak můžete ochutnat tradiční pokrmy jako je brodet – rybí guláš s rajčaty a cibulí, buzara – mořské plody dušené ve víně s bylinkami nebo rozmanité druhy pečiva naplněného různými  nátěrkami. Pro milovníky sladkostí pak určitě stojí za to ochutnat tradiční dezerty jako suhe smokve (sušené fiky) zalité medem nebo rozpustilo (rozpuštenu), což je krémový dort podobný tiramisu.

Nejlepší restaurace v Chorvatsku

Pokud hledáte nejlepší restaurace v této zemi, rozhodně byste neměli minout Dubrovník. Tato malebná přístavní města nabízí širokou škálu restaurací s tradiční chorvatskou kuchyní i moderním twistem. Mezi oblíbené patří například restaurace Proto, která se pyšní jedinečným výhledem na moře a nabídne vám lahodné pokrmy z čerstvých surovin.

Dalším skvostem chorvatské gastronomie je Istrie, region známý svými olivovými háji a vinicemi. Zde si nenechte ujít návštěvu restaurace Meneghetti Wine Hotel & Winery, kde se můžete těšit na exkluzivní degustaci vína doplněnou o lahodné pokrmy inspirované středomořskou kuchyní. Pro milovníky mořských plodů pak bude ideálním cílem Rovinj s jeho bohatou nabídku ryb a mořských specialit ve stylovém prostředí podél pobřežní promenády. Chorvatsko je opravdu rájem pro gurmány, kteří si chtějí pochutnat na autentických chutích této slunné země.

Gurmánské festivaly a akce

Chorvatsko není známé pouze svými krásnými plážemi a historickými památkami, ale také bohatou gastronomickou scénou. Každoročně se zde koná mnoho gurmánských festivalů a akcí, které lákají milovníky dobrého jídla z celého světa. Mezi nejznámější patří například Festival trdelníku v Opatiji, kde si můžete vychutnat tradiční chorvatský dezert připravený podle starých receptur.

Dalším oblíbeným festivalem je Tuna, Sushi & Wine Festival v Zadaru, kde se setkáte s nejlepšími sushi mistry a ochutnáte čerstvé tuny doplněné o lahodné chorvatské víno. Pro ty, kteří preferují maso, je ideálním místem návštěva Grill & BBQ Festivalu v Dubrovníku, kde si pochutnáte na grilovaném masu různých druhů a chutí. Gurmánští nadšenci určitě ocení pestrou nabídku gastronomických události Chorvatska a budou mít možnost objevovat nové chutě i tradice této malebné země.

Regionální speciality na talíři

Jednou z nejznámějších chorvatských specialit je dalmátský pršut, což je sušená šunka podobná italskému prosciuttu. Tato lahůdka se vyrábí ze selských prasat chovaných ve volné přírodě a suší se na vzduchu po dobu minimálně 12 měsíců. Dalmátský pršut má charakteristickou slanou chuť a jemnou vůni bylinek, které jsou použity při jeho výrobě.

Další regionální specialitou, která nesmí chybět na talíři každého gurmána navštívivšího Chorvatsko, je istrijský fuži s tartufy. Fuži jsou tradiční istrijské těstoviny podobné italským rezancům, avšak majícím kulatý tvar. Tyto těstoviny se často podávají s omáčkami ze smetany a burska (mladý ovčák) nebo s lanýžovými houbami – tartufy. Istrie je totiž známá jako jedno z hlavních evropských center pro sběr této vzácné delikatesy a fuži s tartufy patří mezi gastronomické poklady této malebné chorvatské oblasti.

Tipy pro gastronomické dobrodružství

Pokud se chystáte na gastronomické dobrodružství v Chorvatsku, nezapomeňte navštívit tradiční místní restaurace a ochutnat typická chorvatská jídla. Mezi oblíbené speciality patří grilovaný černý chobotnice, dalmatský pršut nebo plněné papriky s rýží a masem. Nechte se také unést vůní olivového oleje z regionu Istrie nebo ochutnejte slavnou chorvatskou vínu Plavac Mali.

Dalším tipem pro vaše gastro cestování po Chorvatsku je návštěva místních trhů a farmářských trhů, kde si můžete zakoupit čerstvé ovoce, zeleninu, sýry nebo med přímo od producentů. Nezapomeňte taky ochutnat domácí rakiju – silný ovocný destilát, který je nedílnou součástí chorvatské kuchyně. A pokud máte rádi mořské plody, určitě si dopřejte čerstvé úlovky ryb a mořských plodů v jedné z mnoha rybích restaurací podél pobřeží Jaderského moře.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com