Chorvatská společnost, která vytvořila první rýžovou čokoládu na světě





Továrna v Pozega, Chorvatsko – domov první rýžové čokolády na světě (Foto: Zvecero)

Chorvatsko představilo světu řadu vynálezů, od kravaty, torpéda a padáku až po mechanickou tužku a rychloměr.

Dalším méně známým výtvorem byla čokoláda vyrobená s rýží nebo rýžová čokoláda. Tento vynález vytvořil přední chorvatský výrobce cukrovinek Zvečevo.

Zvečevo sídlící dodnes v západoslovanském městě Požega má velmi zajímavou historii společnosti, která sahá více než 100 let.

Po chaosu, který vznikl po první světové válce, byla Požega vybrána jako ideální místo pro továrnu, která začala oživovat ekonomiku.

Společnost Stock Cognac Medicinal Company byla otevřena v roce 1921 a vyráběla alkohol, především lihoviny a různé druhy brandy.

Stock Cognac Medicinal Company (Foto: Zvecero)

V roce 1934 švýcarská společnost Nestlé nabídla Stocku desetiletou smlouvu na pronájem závodu, aby mohl vyrábět čokoládové tyčinky a bonbóny. Nabídka byla schválena ministerstvem a královskou vicekrálovskou správou v Záhřebu a v roce 1936 tak Nestlé získala licenci na zahájení výroby čokolády a čokoládových výrobků.

Továrna zaměstnávala 350 lidí převážně z Požegy, kteří byli přiděleni do osmi hlavních oddělení – koňaku a dalších lihovin; čokoládové tyčinky a bonboniéry; kakaový prášek a kakaové máslo; pralinky a plněná čokoláda; bonbóny; tvrdé bonbóny a karamely; marmelády a ovocné sirupy; vafle a jemné dezerty; rolování čajových lístků.

Tovární heslo bylo „buď upřímný“ a bylo napsáno na jedné z továrních budov. Motto jako správný duch sjednotilo všechny zaměstnance a vedení, a tak byla v továrně založena knihovna, pěvecký spolek a orchestr.

O deset let později, v roce 1946, pokračovala výroba ve znárodněné továrně a továrna začala fungovat pod názvem Zvečevo v roce 1951. V následujících letech mělo Zvečevo projít velkými změnami: v roce 1958 se k systému Zvečevo připojil a mlékárenství, v 60. letech byla ukončena nerentabilní výroba ovocných šťáv a mouky.

Společnost se zaměřila na výrobu kakaových výrobků, lihovin a zpracování mléka na sušené mléko. A pak se stalo něco, co opravdu všechno změnilo. Několik nadšenců, ředitelů, mistrů a zaměstnankyň navrhlo v letech 1963/64 první čokoládu s rýží na světě.

mikádo (Zvečevo)

Byl vyroben z expandované rýže a 90procentní mléčné čokolády, vyrobené z mléka z vlastní mlékárny. Mikado – japonský pozemský a nebeský vládce bude vždy synonymem pro čokoládu s rýží; jídlo pro lidi a bohy je jednou z předních značek společností.

Mikado rýžová čokoláda (Zvečevo)

Nestlé a Zvečevo podepsaly v roce 1970 smlouvu o dlouhodobé obchodní spolupráci a Zvečevo dobylo místní i mezinárodní trh. V roce 1987 zahájilo Zvečevo moučnou výrobu – vafle a od roku 1994 podniká jako akciová společnost.

Oblíbená značka mléčné čokolády Zvečevo

Továrna Zvečevo proslavila město Požega jako čokoládové město již více než půl století.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *