Slavný chorvatský hrdlička Klepetan najde nového společníka





Chorvatský milostný příběh: Klepetan se znovu vrací do Maleny

Klepetan a Malena (Screenshot/YouTube)

Slavný chorvatský milostný příběh dvou dlouhonohých čápů Klepetana a Maleny, který trval 19 let, skončil, když Malena v roce 2021 zemřela.

Dva čápi si udělali hnízdo na komíně ve východním chorvatském městě Brodski Varoš a Klepetan, přestože jsou tažným ptákem, se zázračně vraceli každé jaro do Chorvatska z Afriky po dobu 19 let, aby se setkali se svou zraněnou partnerkou Malenou, která nemohla létat. kvůli zraněním pytláků.

Tato pozoruhodná oddanost ukázala jejich trvalé pouto navzdory výzvám, kterým čelili.

Klepetan má nyní nového společníka. Jmenuje se Mlada a letos dorazila do Brodski Varoš asi deset dní před ním.

Jakmile Klepetan přistál, okamžitě navštívil místo, kde je pohřbena Malena, jeho zesnulá partnerka, a pak se denně pustil do dodělání hnízda pro jejich potomky. 24 hodin hlášeno.

Stjepan Vokić, který se o Malenu staral téměř tři desetiletí, říká, že Klepetanovi je nyní 35 a letos potřeboval ještě nějaký čas, aby se vrátil na své místo.

„Před pár lety mi moji přátelé z Německa, kteří čápy sledují pomocí GPS, řekli, že načetli jeho čip v Jižní Africe kolem Kapského Města, takže není divu, že mu to trvá tak dlouho. Myslím, že věk může být také faktorem; přeci jen je mu 35 let, možná i trochu víc, a možná by potřeboval častější zastávky na odpočinek. Navzdory své nové družce zůstává Klepetan své Maleně věrný a vždy navštěvuje místo jejího posledního odpočinku pod jabloní na školní zahradě. Je to tak pozoruhodná láska; Nemohl jsem tomu uvěřit a teď jsem si jistý, že si ptáci pamatují,“ vysvětluje Vokić.

Příběh lásky Klepetana a Maleny končí

Stjepan Vokić (Foto: Press)

Klepetan zatím odnesl celý svazek větví, které mu Vokić připravil.

„Myslím, že samice už jedno vejce snesla; horečně pracuje, aby hnízdo brzy dokončil. Jeho nový společník kolem hnízda nic neudělal, protože neví jak. Jejich úkolem je pouze přeskládat větve, když je samečci přinesou. Je to jako s námi lidmi; jsou zodpovědní za správu peněz,“ říká Vokić 24 hodin s tím, že mu připomíná Malenu.

Chorvatský milostný příběh: Klepetan se znovu vrací do Maleny

(Snímek obrazovky/YouTube)

„Celou dobu stála v hnízdě a dívala se směrem k východu, protože věděla, odkud přijde. Je trochu vybíravá, pokud jde o jídlo; kromě vepřového stehna nic jíst nebude, nedej bože, když je tam nějaký tuk, ani se na to nepodívá. Nezajímá ji, že můj důchod je malý. Musím se přiznat, že teď, když dorazil Klepetan, se víc baví a chodí spolu lovit červy, žáby a šneky, ale až se vylíhnou mláďata, přijdou mě prosit o jídlo,“ uzavřel Vokić.

(Foto kredit: Storkman)

Dokumentární film o Klepetanovi a Maleně a jejich domovníkovi Vokićovi je k dispozici online. Storkman“ od Tomislava Jelinčiće, ve kterém režisér zvěčňuje příběh lásky člověka a zvířete, je nyní k dispozici online na volimdokumentarce.net plošina





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *