Rekordní start potvrzuje, že Chorvatsko je nyní celoroční destinací





Návštěvníci Dubrovníku mimo hlavní sezónu

Dubrovník

Podle prvotních údajů ze systému eVisitor Chorvatsko od ledna do konce března zaznamenalo přes 1,1 milionu příjezdů a více než 3 miliony přenocování, uvedlo v prohlášení Chorvatské turistické sdružení.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje 16procentní nárůst příjezdů a 15procentní nárůst přenocování,

Z toho pobřeží Jaderského moře zaznamenalo 2,2 milionu přenocování, což je o 20 procent více než loni, zatímco v kontinentálním Chorvatsku bylo zaznamenáno přes 415 tisíc přenocování, což představuje nárůst o 7 procent.

Během prvního čtvrtletí zaznamenal Záhřeb 440 tisíc přenocování, což představuje 5procentní nárůst oproti stejnému období loňského roku.

„V prvním čtvrtletí Chorvatsko zažilo skvělé tranzitní počasí a jsme svědky stabilního dvouciferného růstu návštěvnosti, což je přímým ukazatelem posílení naší celkové předsezónní nabídky a rostoucího uznání chorvatských destinací jako celoročních. a atraktivní destinace.

Předsezónní a posezónní období jsou přesně obdobími roku, ve kterých může chorvatský cestovní ruch postupovat nejudržitelněji a nejkvalitněji, a všechny naše aktivity směřují k tomuto cíli, jak je definováno v novém strategickém marketingovém a operačním plánu, jehož cílem je umístění naši zemi jako atraktivní a bezpečnou destinaci ve výklenku mezi standardním a prémiovým.

Jinými slovy, zaměřujeme se na skupiny hostů s různými potřebami a motivy cestování, uspokojujeme turisty hledající zajímavé destinace a nabídky, únik a relaxaci od každodenní rutiny a autentické zážitky,“ uvedl Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení.

Při rozdělení výsledků cestovního ruchu Chorvatska podle krajů byl nejvyšší počet přenocování v prvním čtvrtletí na Istrii (772 tisíc přenocování), regionu Kvarner (534 tisíc přenocování) a Splitsko-dalmatské župě (333 tisíc přenocování). s destinacemi včetně Záhřebu, Rovinje, Dubrovníku, Splitu, Opatije, Poreče a Zadaru.

Železnice Zadar-Knin

Zadar

„Pozitivní trendy, kterých jsme v cestovním ruchu svědky, od fyzických až po finanční ukazatele, jsou výsledkem systematické práce a všech aktivit, které jsme v poslední době podnikli, abychom chorvatský cestovní ruch nasměrovali k celoročnímu a udržitelnému rozvoji.

Skutečnost, že již druhým rokem zaznamenáváme rekordní návštěvnost v předsezóně, potvrzuje, že turisté nás již vnímají jako celoroční destinaci a naše destinace v tomto období nabízejí stále rozmanitější a bohatší nabídku. Věřím, že s dalším zapojením celého sektoru a se silnou podporou vlády, které se sektoru cestovního ruchu dostalo od prvního dne ve všech segmentech, budou tyto pozitivní trendy pokračovat.

Tyto trendy dělají z Chorvatska žádanou destinaci po celý rok, která naslouchá touhám a potřebám turistů i místního obyvatelstva, protože jen tak můžeme pokračovat v úspěšném cestovním ruchu i v budoucnu,“ zdůraznila Nikolina Brnjac, ministryně cestovního ruchu. a sport.

Při pohledu na trhy během prvních tří měsíců nejvíce přenocovali domácí hosté (přes 962 tisíc přenocování), dále hosté ze Slovinska (přes 285 tisíc přenocování), Německa (279 tisíc přenocování), Rakousko (přes 250 tis. přenocování).

Při sledování realizovaných přenocování podle typů ubytovacích zařízení bylo nejvíce přenocováno v hotelích (1,7 mil. přenocování), ubytování v soukromí (638 tis. přenocování) a kempech (151 tis. přenocování).

Rušné velikonoční období

Během prodlouženého velikonočního víkendu bylo zaznamenáno přes 380 tisíc přenocování.

Oblíbené chorvatské destinace přitahují rekordní návštěvníky

Rovinj

První data ze systému eVisitor navíc také ukazují, že během prodlouženého velikonočního víkendu v Chorvatsku od 29. března do 1. dubna bylo 120 436 příjezdů a 380 970 přenocování.

Kromě domácích hostů, kteří byli nejpočetnější, přivítalo o prodlouženém víkendu Chorvatsko nejvíce hostů z německého, rakouského, italského, slovinského, slovenského a dalších trhů.

Nejžádanější bylo ubytování v hotelech a co se týče destinací, nejvíce hostů na prodloužený víkend měly Poreč, Dubrovník, Záhřeb, Rovinj a Split.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *