Chorvatská fotbalová federace a Hajduk incidenty ve Splitu odsuzují





hajduk dynamo fan násilí

Ilustrace (Foto: West Brom 4ever/Public domain)

Chorvatská fotbalová federace důrazně odsoudila výtržnosti fanoušků, k nimž došlo po semifinálovém utkání chorvatského fotbalového poháru SuperSport ve Splitu ve středu večer.

Po utkání Hajduku s Dinamem (0:1) vtrhlo na hřiště řada fanoušků domácího týmu a následně iniciovali a účastnili se střetů s policií na stadionu i mimo něj. Dosud bylo zatčeno 54 lidí, tři policisté byli zraněni.

Chorvatská fotbalová federace ve čtvrtek vydala a prohlášení.

„Chorvatská fotbalová federace důsledně odsuzuje všechny formy násilí na fotbalových stadionech a vyzýváme všechny zainteresované strany ve fotbale i mimo něj, aby projevily nulovou toleranci vůči jakémukoli nevhodnému a nepřijatelnému chování, od rasismu a diskriminace po fyzické násilí.

Sdílíme hluboké zklamání fotbalové komunity ohledně politováníhodných scén, které následovaly po včerejším zápase, a doufáme, že každý jednotlivec zapojený do nepokojů bude pohnán k odpovědnosti podle zákona. Děkujeme také policii za profesionální reakci, která ochránila týmy, funkcionáře i diváky a zabránila další eskalaci vandalismu a násilí.

Incidenty jako tyto, kdy se diváci, sportovní personál a fotbalisté necítí bezpečně, nemají na stadionech místo. Proto bude HNS jako odpovědná organizace i nadále vynakládat maximální úsilí na potírání nezákonného chování, přičemž očekává a potřebuje podporu klubů a všech relevantních institucí.“

Také ve čtvrtek prezident Hajduku Lukša Jakobušić komentoval události pro Hajduk TV:

„Po včerejší noci cítím všechny negativní emoce, které může cítit člověk, který miluje Hajduka. Cítím smutek, vztek a zklamání. Před třemi a půl lety, když jsme přišli, jsem řekl, že chci mocného, ​​silného a gentlemanského Hajduka. To, co se stalo včera, nebylo ani mocné, ani silné, ani gentlemanské.

Ne na hřišti, zvláště s tím, co se později stalo na tribunách, přelilo se na hřiště a do ulic města. Cítím se zahanben. Především výsledkem, ale ještě více přístupem a hrou v obou derby, zejména ve včerejším zápase. To není Hajduk, po kterém toužíme, kterého si všichni přejeme, Hajduk se 107 tisíci členy.

Chápu frustraci fanoušků, nás v klubu a všech lidí kolem klubu, ale to není důvod, aby se frustrace změnila v destrukci. Nemohu to žádným způsobem podpořit ani ospravedlnit. To není Hajduk!

I když se to vše periodicky opakuje, není to Hajduk a ani Split. To klubu nepomůže. Bez ohledu na to, jak frustrovaná je tato skupina mladých mužů, násilí nikdy není a nikdy nemůže být řešením.

Včera se lidé na Poljudu cítili nebezpečně, a to se nesmí stávat. Nikdo by se tak neměl cítit, ani hráči, ani fanoušci, ani nikdo v klubu. Včera tam byly ženy a děti. Tohle je fotbal, tohle je prostě sport.

I když pro mnohé z nás fotbal znamená život a pravděpodobně pro tyto mladé muže, kteří vběhli na hřiště, to neznamená, že mohou ohrozit všechny ostatní, pro které je to jen sport. Na stadionu je 30 tisíc lidí, celý Split, celé Chorvatsko… Představte si, že bychom všichni začali dávat najevo své frustrace, jak bychom chtěli. Hajduk takové věci nesmí dovolit. Takhle klub nemiluješ.“





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *