Vyhlášen třetí chorvatský geopark UNESCO





Přírodní park Biokovo, jezera Imotski budou v příštím roce vyhlášeny geoparkem UNESCO

Red Lake Imotski (Peter1936F/CC BY-SA 4.0)

Dne 28. března 2024 byl na 219. zasedání výkonné rady UNESCO v Paříži vyhlášen třetí geopark v Chorvatsku – Geopark „Biokovo – Imotski Lakes“.

Rada globálních geoparků UNESCO přijala na 8. zasedání konaném ve dnech 4. a 5. září 2023 v Marrákeši nominaci geoparku „Biokovo – Imotski Lakes“ na Globální geopark UNESCO.

Výkonná rada oficiálně potvrdila a vyhlásila nový geopark v Chorvatsku. Geopark „Biokovo-Imotska Lakes“ byl tak zařazen na seznam globálních geoparků UNESCO jako třetí chorvatský geopark vedle geoparku „Papuk“ a geoparku „Vis Archipelago“.

Oblasti globální sítě geoparků UNESCO jsou unikátními lokalitami geologického dědictví mezinárodního významu. Program si klade za cíl chránit geologické a další hodnoty geoparku a spravovat území prostřednictvím vzdělávání a aktivit v souladu s cíli udržitelného rozvoje ve prospěch místní komunity.

Geopark Biokovo-Imotski jezera je pozoruhodný region plný bohatého kulturního, historického a přírodního dědictví. Může se pochlubit širokou škálou stanovišť, rostlinných a živočišných druhů a působivou řadou geologických formací vytvořených v různých obdobích historie Země. Jedním z jeho pozoruhodných rysů je Modré jezero, které má eliptický tvar a hloubky od 300 do 500 metrů. Hladina vody v tomto jezeře každoročně kolísá, někdy dosahuje hloubky až 100 metrů. Modré jezero, které se nachází na okraji historického města Imotski, je oblíbenou destinací pro koupání a v létě oblíbeným místem setkávání. Abyste se k němu dostali, můžete sestoupit po klikaté stezce vybudované na počátku 20. století technikou suché kamenné zdi. Další pozoruhodný hydromorfologický zázrak v oblasti se nachází 1,5 km severozápadně od Imotski. Tato hluboká puklina, obklopená výraznými červenými skalami, částečně obsahuje vodu a je vhodně pojmenována podle toho, jak odráží karmínové odstíny svého okolí. Odborníci ho považují za jednu z nejhlubších vodních trhlin v Evropě a v roce 1971 bylo označeno jako přírodní památka. Výzkum provedený v roce 1998 odhalil, že dno jezera se nachází 6 metrů pod hladinou moře, což jej klasifikovalo jako proláklina. Biokovo, nejvyšší pohoří v chorvatské pobřežní oblasti, se tyčí do impozantní nadmořské výšky 1 762 metrů nad mořem na svém nejvyšším místě, St. George Peak. Jeho jedinečná geomorfologie, výjimečná biologická rozmanitost a dechberoucí krajina vedly k jeho označení za chráněný přírodní park. Tvoří součást rozsáhlé krasové oblasti Dinárských Alp, která je celosvětově známá svými výraznými krasovými útvary, které vytvářejí zásadní klimatickou a fyzickou bariéru mezi pobřežními oblastmi a vnitrozemským regionem, kde se nacházejí jezera Imotski.

Biokovo nad Makarskou

Program „Globální geoparky UNESCO“ se snaží zvýšit povědomí o geologické rozmanitosti a podporovat osvědčené postupy v ochraně, vzdělávání a cestovním ruchu.

Geologická rozmanitost zastoupená v četných geologických formacích vytvořených v různých obdobích historie Země, stejně jako bohatá biodiverzita a výjimečné kulturní dědictví, jsou důvody, proč se tato oblast stala třetím geoparkem UNESCO v Chorvatsku.

Tato geologická a geomorfologicky jedinečná oblast Dinárského krasu v přírodním parku Biokovo a Imotski Krajina dostává prostřednictvím tohoto celosvětového uznání silnou pobídku pro zachování geologické rozmanitosti a další udržitelný rozvoj místní komunity





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *