MHD pro záhřebské seniory od 1. června zdarma





Záhřebská tramvaj

Záhřebská tramvaj (Foto kredit: Orlovic/Public domain)

Minulý měsíc město Záhřeb oznámilo, že zavede bezplatnou veřejnou dopravu pro obyvatele starší 65 let. Vedení města dnes vysvětlilo proces, který s tím souvisí.

Právo na bezplatnou přepravu pro spoluobčany, kteří dosáhli věku 65 let a mají bydliště ve městě Záhřeb, bude platné od 1. června 2024, uvedlo v pondělí město.

Vzhledem k tomu, že toto právo se vztahuje na téměř 160 000 obyvatel Záhřebu, zavedl dopravní úřad Zagrebački elektriski tramvaj (ZET), který je odpovědný za veřejnou dopravu v Záhřebu, přechodné období, během kterého je možné bezplatné využívání přepravních služeb po předložení platného průkazu totožnosti prokazující trvalý pobyt ve městě Záhřeb a doklad o věku nad 65 let.

Přechodné období je účinné od 1. června do 30. září 2024.

Během tohoto období mohou obyvatelé Záhřebu ve věku 65 a více let získat bezplatnou roční jízdenku s platností 12 měsíců na prodejních místech ZET.

Podrobné informace o tom, jak uplatnit právo na bezplatnou přepravu, mohou jednotlivci navštívit deset maloobchodních prodejen ZET po celém Záhřebu nebo získat informace na webových stránkách www.zet.hr.

„S potěšením oznamuji, že díky ozdravení městských financí jsme letos schopni nabídnout dopravu ZET zdarma všem obyvatelům Záhřebu ve věku 65 a více let. Tímto rozhodnutím se připojujeme k řadě evropských měst jako Lisabon, Madrid, Lublaň, Praha nebo Budapešť, která usnadňují mobilitu starším lidem a snižují jejich životní náklady,“ uvedl starosta Tomašević, když iniciativu oznámil.





Autorem nebo překladatelem tohoto článku je: Redaktor Karel Smolík
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com, freepik.com nebo pexels.com

croatiaweek.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *